Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν με την αντιπροσωπεία των δανειστών που φτάνει στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, θα είναι και το πλαίσιο που θα διέπει την επόμενη ημέρα, όσους έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει επί τα χείρω τους όρους, αλλά εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα πρέπει να το πράξει. Βέβαια περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εκλογές και εν συνεχεία να λάβει τις όποιες αποφάσεις. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η παράταση του Νόμου Κατσέλη είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Όμως πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει να οριστικοποιεί το μοντέλο που υποκαταστήσει το ισχύον πλαίσιο που θα βασίζεται στο Κυπριακό μοντέλο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το όριο προστασία της πρώτης κατοικίας. Όλα δείχνουν ότι αυτή να είναι κάτω από τα 100.000 ευρώ, με πιθανότερο ποσό τα 80.000 ευρώ.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες ζυμώσεις της κυβέρνησης τόσο με την τρόικα, όσο και με τους τραπεζίτες, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο τόσο για τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για το νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων. Για το τελευταίο θέμα, έχει παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο, τα βασικά σημεία του οποίου είχε παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός στη Νέα Υόρκη. Η βασική φιλοσοφία είναι ότι θα υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις. Βέβαια όλο αυτό θα πρέπει να περάσει από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και αφού έχει προηγηθεί η έγκριση από την Τρόικα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη θα δουν τα κριτήρια να γίνονται πιο αυστηρά.