Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Έκθεση – καταπέλτης της Oxfam για το κολαστήριο της Μόριας

Μόρια

Στο μικροσκόπιο μη κυβερνητική οργάνωσης μπήκε η Μόρια και τα συμπεράσματά της είναι γροθιά στο στομάχι.

Σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνθήκες που επικρατούν στον χρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια ασκεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, επισημαίνοντας ότι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν πάνες τη νύχτα, υπό τον φόβο να βγουν από τις σκηνές τους και να πάνε στην τουαλέτα μόλις σκοτεινιάσει.

Η οργάνωση περιγράφει με μελανά χρώματα τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, όπου -όπως αναφέρει- ένας 24χρονος άνδρας από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός ενώ οι θερμοκρασίες είχαν πέσει υπό το μηδέν.

Η Oxfam τονίζει ότι 15.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ειδικά για τη Μόρια επισημάινει πως 5.000 άνθρωποι -ανάμεσα στους οποίους επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικών κακοποιήσεων- παραμένουν σε μη ασφαλείς περιοχές, ενώ έγκυες και μητέρες νεογέννητων έχουν εγκαταλειφθεί σε σκηνές και ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν υπό περιορισμό.

“Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για γυναίκες. Καυγάδες ξεσπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μπορεί να σου έρθει μια πέτρα στο κεφάλι πηγαίνοντας στην τουαλέτα έξω από τη σκηνή. Ζω στον κλειστό τομέα του καταυλισμού για γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11 το βράδυ η πόρτα είναι ανοιχτήκαι όποιος θέλει μπορεί να μπει μέσα γιατί δεν υπάρχει φύλακας”, λέει μια 36χρονη από το Καμερούν.

“Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο να μην μπορείς να αναγνωρίσεις τα άτομα που είναι ευάλωτα και να καλύπτεις τις ανάγκες τους”, δηλώνει στον Guardian η Renata Rendón, επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα. “Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν πως η πολιτική τους θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο. Αντί να επικεντρώνουν τις προσπάθειες στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, θα έπρεπε να στηρίξουν την Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες στους καταυλισμούς”, προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο Guardian οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου είναι τόσο αργές, που στην Λέσβο οι περιπτώσεις αυτών που φτάνουν τώρα στο νησί θα ελεγχθούν το 2020!

Πηγή: Guardian.com

Φωτό: Αρχείο/Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις