Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Θεοδωράκης: Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Θεοδωράκης

Με μια διφορούμενη δήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην στάση του στη Βουλή.

“Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει οπωσδήποτε θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Ενώ, αντιθέτως: θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση“. Αυτή τη διφορούμενη δήλωση έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του πάντως είπε πως “αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές“, δίνοντας νέα ώθηση στα σενάρια που θέλουν το Ποτάμι να βάζει όρο για τη στάση του στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ίσως “φως” στην τοποθέτηση αυτή ρίχνουν όσα είπε προηγουμένως ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικρίνοντας τους βουλευτές “που ξαφνικά είδαν το συριζαϊκό φως και δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση” αλλά “κρύφτηκαν” και δεν μιλούν.

“Αυτοί οι βουλευτές που θα προστεθούν στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα που έχουμε μπροστά μας- ας πούμε – για τη συνταγματική αναθεώρηση; Οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – κράτους θα στηριχθούν από τους ΑΝΕΛΙΤΕΣ που απέμειναν στην κυβέρνηση; Ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια βρίσκει σύμφωνο τον κ. Δανέλλη ή σε ένα-δύο μήνες θα ψάχνει ο κ. Τσίπρας για μια νέα πλειοψηφία; Ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Ζουράρις, οι οποίοι έχουν κάνει καριέρα ως Μακεδονομάχοι στα τηλεοπτικά παράθυρα, θα ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία των Πρεσπών; Έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό στον κ. Τσίπρα; Ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης;”, διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ακόμη πως δημιουργούνται ρήγματα στην κοινωνία και πως ακόμη και στις παρέες  βλέπουν ξανά καχύποπτα ο ένας τον άλλον. “Το έχουμε ξαναζήσει αυτό… Τα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα. Τότε που ο πιο δημοφιλής κατηγορία -ακόμη και μεταξύ φίλων – ήταν το «γερμανοτσολιάς». Και τώρα ο διχασμός επανέρχεται με δρασκελιές. Έκφρασή του, αν και στο επίπεδο της γελοιότητας, είναι οι αφίσες που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα! Να μη νομίζουν πάντως ότι πρωτοτυπούν. Κάποτε και η Αθήνα είχε γεμίσει με αφίσες του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου, του κ. Στουρνάρα. Τους είχαν επικηρύξει οι αντιμνημονιακοί κουκουλοφόροι. Τώρα έχουμε τους εθνικιστές κουκουλοφόρους”, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

“Οι αποστασίες των ημερών έκαναν ακόμη πιο τοξική την ατμόσφαιρα. Στην επιφάνεια έχουν βγει όλες οι παθογένειες της πολιτικής ζωής. Και η λογική έχει στριμωχτεί στην άκρη. Ένα εθνικό θέμα, αντί να είναι αφορμή για συνεννόηση, έγινε όπλο στα χέρια των κομματικών επιτελείων. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές…Οι Έλληνες μετά από 10 χρόνια κρίσης έχουν εξοντωθεί… Το Ποτάμι επιμένει ότι θέλει την Ελλάδα αλλιώς. Επιμένει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Και γι’ αυτό σήμερα καταψηφίζει μια αποτυχημένη κυβέρνηση”, κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δείτε την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις