Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα η τρόικα με ένα βουνό εκκρεμότητες – Τι ανησυχεί τους δανειστές – σε τι ελπίζει η Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα η τρόικα με ένα βουνό εκκρεμότητες – Τι ανησυχεί τους δανειστές – σε τι ελπίζει η Αθήνα

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα η τρόικα και αύριο ξεκινούν οι συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στην οποία καλείται να υποβληθεί η χώρα με μία σειρά από πράγματα να έχουν μείνει υποσχέσεις στα χαρτιά και να μην έχουν υλοποιηθεί.

Τα πρώτα μηνύματα δυσαρέσκειας έχουν φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα με την κυβέρνηση πάντως να διαβεβαιώνει σε όλου τους τόνους, ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο. Εκείνο που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους τροικανούς είναι το θέμα των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν βαδίζουν με τους επιθυμητούς ρυθμούς. Ένα άλλο επίσης ζήτημα που θα βρεθεί ψιλά στην ατζέντα είναι το θέμα των οφειλών που έχει το ελληνικό δημόσιο προς τους ιδιώτες και οι οποίες δεν έχουν μηδενίσει, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους πιστωτές στην προηγούμενη αξιολόγηση.
Οι επαφές θα είναι συνεχείς και η τρόικα εκτός από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης θα δει και επιχειρηματίες και παράγοντες της οικονομίας. Ήδη ο φάκελος των εκκρεμοτήτων είναι έτοιμος από την επίσκεψη που έκαναν στην Ελλάδα από τις αρχές της περασμένης εβδομάδος τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Η αξιολόγηση δεν θα είναι μαραθώνιος αλλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, όπου και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις τόσο από τους Ευρωπαίους δανειστές, όσο και από το ΔΝΤ. Στη συνέχεια οι διαπιστώσεις τους θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σε επίπεδο Euro Working Group στις 31 Ιανουαρίου.
Η τελική ετυμηγορία για την πορεία των δεσμεύσεων θα εκδοθεί στο Eurogroup της 13ης Μαρτίου.

Τράπεζες

Εκείνο που δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους είναι το θέμα των τραπεζών. Και το θέμα είναι διττό. Από την μία η διάδοχη κατάσταση για τον Νόμο Κατσέλη και από την άλλη το θέμα των κόκκινων δανείων. Για το θέμα του Νόμου Κατσέλη η ελληνική πλευρά θα κατέβει στις συζητήσεις με την πρόταση για προστασία με βάση την εμπορική αξία, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα πεδία στα οποία η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί.
Η τρόικα έχει αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία της ότι μπορεί η οριστικοποίηση των εν λόγω σχεδίων να καθυστερήσει κάτι το οποίο θα έχει παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα. Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο δημόσιο και στη δικαιοσύνη, αλλά και για τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των υπόλοιπων τομέων στην οικονομία.
Μεγάλο νέο μέτωπο θεωρείται και αυτό των αναδρομικών που μπορεί να έρθει μετά από δικαστικές αποφάσεις.
Φέσια
Ένα άλλο πεδίο το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς είναι η πορεία εξόφλησης των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες. Ο στόχος ήταν μία σημαντική μείωσή τους μέσα στο 2018 έναντι αρχικού στόχου για μηδενισμό τους, που πλέον θεωρείται αδύνατο να συμβεί.
Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν όλα τα χρήματα που είχε δώσει για τον σκοπό αυτόν ο ESM μέσα από τις δόσεις του δανείου. Ωστόσο, στα στοιχεία Νοεμβρίου (που προς το παρόν είναι διαθέσιμα από πλευράς υπουργείου Οικονομικών) φαίνεται ότι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από 1,96 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018 τον Νοέμβριο περιορίστηκε οριακά σε 1,84 δισ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ το κράτος έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τους φορείς γενικής κυβέρνησης.
Στο πεδίο των επιστροφών φόρων το υπόλοιπο των εκκρεμών επιστροφών από το 1 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου περιορίστηκε στα 734 εκατομμύρια ευρώ. Οι δανειστές περιμένουν να δουν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Φεβρουαρίου. Με βάση αυτά θα κριθεί αν όντως η κυβέρνηση έχει επιτύχει έστω και τον αναθεωρημένο στόχο της σταδιακής απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, οφειλών που επιτείνουν τη θηλιά στην αγορά.

Κατώτατος, δημόσιο

Μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι ο κατώτατος μισθός. Πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Θεωρείται ότι θα αποτελεί μία κρίσιμη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης για το αν θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής ή αν θα παρεκκλίνει υπό το βάρος των προεκλογικών πιέσεων/επιδιώξεων.
Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το δημόσιο, με πηγή του κυβερνητικού επιτελείου χθες να παραδέχεται ότι είναι αδύνατη πλέον η έγκαιρη τοποθέτηση των Γενικών Γραμματέων, κάτι που μένει να φανεί πώς θα αποτιμηθεί από την Κομισιόν στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις