Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Γιατί η ΝΔ δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και με ποια στρατηγική προσέρχεται στη Βουλή

Γιατί η ΝΔ δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και με ποια στρατηγική προσέρχεται στη Βουλή

Πρόταση ήταν… και πάει για τη ΝΔ η μομφή κατά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικώς να μην σπαταλήσει το θεσμικό όπλο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κι έτσι θα προσέλθει στην αποψινή συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έτοιμος για μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου της ΝΔ θα βρεθεί όχι μόνο η συμφωνία, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί ως μία επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και η μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν ότι υπήρξε σαφής παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων, για την οποία, ωστόσο, η κυβέρνηση σιώπησε και πλέον είναι σαν να την αποδέχθηκε. Πρόκειται για τη «διαλυτική αίρεση» για την οποία μίλησε στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλαδή το – κατά τον ίδιο – δικαίωμα των Σκοπιανών να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή των τροποποιήσεων στο Σύνταγμά τους, εάν η συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ δεν κυρωθούν από την ελληνική Βουλή.
Η ΝΔ, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν καταθέτει στη Βουλή το πλήρες και αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ. Τούτο, όπως πάλι λένε στη ΝΔ, συνεπάγεται την ψήφιση μιας «λευκής επιταγής» προς τους Σκοπιανούς, με τους πολίτες να μένουν στο σκοτάδι και κατ’ επέκταση και οι βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα στο κενό, επί ενός κειμένου που… αγνοείται. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει για μία ακόμη φορά προ των ευθυνών τους όσους βουλευτές αποφασίσουν με την ψήφο τους να στηρίξουν τη συμφωνία και άρα την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζει την ψήφο στις Πρέσπες με την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, στην οδό Πειραιώς αναγνωρίστηκε ότι αυτή θα προσέφερε κέρδη μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα όταν θα ερχόταν λίγες μόνον ημέρες αφότου η κυβέρνηση απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Επιπλέον, στη ΝΔ δεν θέλησαν να ταυτιστούν με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τάχθηκε αίφνης τώρα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της πρότασης μομφής χωρίς όρους. Αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, επισημαίνοντας την αντιφατική του στάση που ορίζει ότι θα ψηφίσει μεν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και πρόταση δυσπιστίας, εφόσον αυτή θα έφτανε στη Βουλή με αίτημα της ΝΔ.
Έτσι, τονίστηκε επίσης πως η ΝΔ δεν θα έπρεπε να «κάψει» ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στα χέρια της και με το οποίο μπορεί να αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή: την πρόταση δυσπιστίας. Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τις μετακινήσεις βουλευτών να συνεχίζονται, αλλά και την κυβέρνηση να στηρίζεται σε μία εύθραυστη και ετερόκλητη πολιτικά συμμαχία, η διατήρηση της πρότασης μομφής στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας ευνοεί αναμφισβήτητα τη ΝΔ σε μια περίπτωση κυβερνητικής κρίσης πριν από τις εκλογές. Αντιθέτως, η υποβολή της πρότασης δυσπιστίας θα καθιστούσε την υποβολή μιας νέας πρότασης αδύνατη για τους επόμενους έξι μήνες, εντός των οποίων το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα έχουν ήδη στηθεί οι κάλπες (σ.σ.: το αργότερο το Μάιο).
Τη δική τους «μάχη» για τις Πρέσπες θα δώσουν πάντως για λογαριασμό της ΝΔ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε γραπτή δήλωση, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να μιλήσει εντός της ημέρας από του βήματος της Βουλής. Στους «γαλάζιους» ομιλητές στη Βουλή συμπεριλαμβάνεται, εξάλλου, και η Ντόρα Μπακογιάννη, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται εξίσου με ενδιαφέρον.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις