Με την φράση “Σήμερα θα τα πούμε όλα! Και πριν απ’ όλα τα άλλα το πιο βασικό, που συνοψίζεται σε επτά λέξεις: Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική!”, άρχισε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στη Βουλή, κατά την συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
“Κατασκευασμένο ψέμα για δήθεν τρεις “Μακεδονίες”
Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τις αναφορές για τρεις Μακεδονίες που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και πως κάποια κομμάτια της “γεωγραφικής Μακεδονίας”, βρέθηκαν εκτός Ελλάδος.
“Δυστυχώς, την άποψη αυτή την υποστηρίζουν και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα. Άλλοι καλοπροαίρετα – κι άλλοι όχι και τόσο καλοπροαίρετα. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία! Είναι ένα εκ των υστέρων κατασκευασμένο ψέμα! Είναι ψέμα, γιατί πρώτον, το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία «Μακεδονία». Άλλο πράγμα μοιράστηκε τότε: Οι Οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια! Όχι η «Μακεδονία»!” είπε ο κ. Σαμαράς κάνοντας αναφορά στις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, στις οποίες δεν υπήρχε αναφορά στην “Μακεδονία”.
“Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα χάρτη – όχι επίσημο – αλλά χάρτη εγκυκλοπαίδειας, που αναφέρεται στην «ιστορική Μακεδονία». Δηλαδή από την αρχαιότητα. Πρώτον, καμία σχέση με την κατασκευασμένη έννοια «γεωγραφική Μακεδονία» που υποτίθεται ότι «μοιράστηκε στα τρία» πριν 100 χρόνια. Και δεύτερον, δεν πρόσεξε ο βουλευτής, ότι η ίδια εγκυκλοπαίδεια που επικαλείται, αναφέρει ρητά: «Ο όρος «γεωγραφική Μακεδονία» είναι καθαρώς σλαβική επινόηση»! Αυτό σας λέω κι εγώ: ότι είναι «επινόηση»”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός
Πάρτε και το σχετικό λήμμα [4]
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε την απογραφή του 1905 που έγινε στην περιοχή, δηλαδή επί Οθωμανικής διοίκησης ακόμα, στην οποία δεν καταγράφεται ούτε ένας «Μακεδόνας», όπως και την ανάλογη που έκαναν το 1921 οι Γιουγκοσλάβοι.
Αναφερόμενος στα περί “ντοπιολαλιάς” που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως «μακεδονίτικα» που περιγράφονται από την γιαγιά του, την Πηνελόπη Δέλτα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: “Όντως για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά «μακεδονίτικα» – αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα – τον σημαντικότερο: Γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν τη ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας, πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί. Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι – μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 1904 τον Κώτα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας, ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλότσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: «Ζήτω η Ελλάδα»! Αλλά το φώναξε στη ντοπιολαλιά. Γιατί Ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας. Αλλά Ελληνικά δεν ήξερε!”.
Κατά τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχε πέρα από τα Ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία».
Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες», ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944.
“Και τώρα θα σας διαβάσω την πρώτη επίσημη κρατική αντίδραση στην εμφάνιση δήθεν «Μακεδονικού έθνους»: «Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας». Ποιος την υπογράφει; Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους. Ποια είναι η κυβέρνηση που τα περί «μακεδονικής πατρίδας και «μακεδονικού έθνους» τα θεωρεί αδικαιολόγητη δημαγωγία; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ”.
“Ολόκληρη η αλήθεια, είναι ότι κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες να δημιουργήσουν μιαν «άλλη Μακεδονία» και κάποιους άλλους «Μακεδόνες». Αλλά δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν. Τίθεται λοιπόν -συνέχισε ο κ.Σαμαράς- το πρωταρχικό πολιτικό ερώτημα: Τι υποκρύπτει η διαστρέβλωση της Ιστορίας;
Ανακατανομή συνόρων για τα εθνικά κράτη της περιοχής – και ανακατανομή σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους.
Αυτό υποκρύπτει!”, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, παραθέτοντας την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις, θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το «μακεδονικό», όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν; Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η Ειρήνη στην περιοχή γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας».
Αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε: «Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de ure και de facto, εφ’ όσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων».
“Ακούγεται κι ένα ακόμη ερώτημα: Τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως “Μακεδονία” 140 χώρες. Άρα τι νόημα έχει να αρνούμαστε να τα αναγνωρίσουμε εμείς;
Απάντηση: Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε “τελειώσει το θέμα”, όπως λένε, τι σημασία έχει μέχρι τώρα η μη αναγνώρισή τους από την Ελλάδα; Απλούστατα, διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν με ποιό όνομα θα τους αναγνωρίσουν… η Ουγκάντα, και η Γουινέα Μπισάου – αλλά με ποιό όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς! Γιατί μόνον εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τον αλυτρωτισμό τους που στρέφεται εναντίον μας. Κι ακόμα, ξεχνούν να μας πουν ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τα Σκόπια έχουν μπει με το προσωρινό όνομα ΦΥΡΟΜ, που είναι πρώην όνομα μιας πρώην επαρχίας, μιας πρώην ενιαίας χώρας – που δεν υπάρχει πια – της Γιουγκοσλαβίας. Είναι πρώην όνομα! Κι αυτή η “άβολη εκκρεμότητα” πίεζε τόσα χρόνια τα Σκόπια, όχι την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα! Και τους δίνει αναγνώριση και “μακεδονικής εθνότητας” και “ταυτότητας” και “γλώσσας”. Δηλαδή πλήρη αναγνώριση όλων των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους” πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
“Στα 27 τελευταία χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους, τις αποχρώσεις τους, τις διαφωνίες τους ακόμα. Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα Μακεδονία ούτε παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα. Αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Και κανένας μέχρι σήμερα δεν δέχθηκε – δεν διανοήθηκε καν – να αναγνωρίσει «εθνότητα Μακεδόνων» και «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς! Γιατί; Γιατί απλούστατα αυτά νομιμοποιούν πλήρως τον αλυτρωτισμό τους. Η Συμφωνία των Πρεσπών αυτά ακριβώς κάνει. Είναι έξω από κάθε εθνική γραμμή. Δεν «λύνει» το πρόβλημα. Δημιουργεί πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχαμε καταφέρει να κρατάμε “υπό έλεγχο” ως τώρα”.
“Ακούω διάφορους να λένε ότι τάχα «έκανα καριέρα» με το Μακεδονικό: Ξέρετε είμαι 41 χρόνια στην Πολιτική, πάντα με την ψήφο του Ελληνικού λαού. Κι όταν χρειάστηκε εγώ πήγα και σπίτι μου. Για όσο χρειάστηκε. Και δεν το διαπραγματεύθηκα. Κι επέστρεψα πάλι με την ψήφο του Ελληνικού λαού. Μένοντας σταθερός στις απόψεις μου. Ακούω εδώ μέσα να με αποκαλούν κάποιοι, ειρωνικά, «μακεδονομάχο». Και μένα και όλους τους άλλους που αντιστεκόμαστε στο σημερινό ξεπούλημα. Το θεωρώ πολύ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την Πατρίδα. Και το θεωρώ τιμή μου που μου το απευθύνουν ως “μομφή”, ποιοι; Όσοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν – και χόρευαν – μαζί με το Γκρουέφσκι”, είπε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.
“Και τώρα – κι εδώ είναι ο απόλυτος παραλογισμός – δεν έχουμε καν το Σύνταγμά τους στην τελική του μορφή! Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε! Αυτό που μας έχετε δώσει, βρίσκεται υπό αίρεση, μέχρι να κυρώσουμε εμείς της ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι ως τότε εμείς τους δίνουμε «λευκή επιταγή». Χώρια που μέσα στο σύνταγμά τους, διατηρούνται οι αναφορές στον «Μακεδονικό λαό». Ε βέβαια, εσάς τι να σας ενοχλήσουν οι όποιες αλλαγές κάνουν ή δεν κάνουν οι Σκοπιανοί; Τα έχετε ήδη δώσει όλα!”, είπε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.
“Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ. Δεν σας βγήκε. Μετά πάτε να κυριαρχήσετε στην Κεντροαριστερά! Με ποιους; Με το Δανέλη, με τον Μπίστη και την Ρεπούση!
Βγάζοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους… εθνικιστές και ακροδεξιούς! Μάταιος ο κόπος σας. Πέφτετε πάνω σε ατράνταχτες και φοβερές παρακαταθήκες μεγάλων προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτικούς χώρους.
- Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που είπε κοφτά στις 2 Οκτωβρίου του 1931: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος!
- Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Που είπε: «Ο Μακεδονικός Αγώνας πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο της Ελληνικής Φυλής».
Εσείς αυτό το «ευαγγέλιο» πάτε να το καταργήσετε και από τα σχολικά βιβλία ακόμα. - Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Που είπε τον Οκτώβριο του 1993: «(Το Σκοπιανό) δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος. Είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν. Είναι ένα όπλο για μακροπρόθεσμη δημιουργία κράτους, «Μακεδονικού», που θα έχει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα…»
- Πέφτετε πάνω στην κοινή ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν προσωπικότητες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Τσάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Γιάννης Γεωργάκης: Για μας, η ψυχή μας είναι το όνομά μας!
Τι είναι όλοι αυτοί; «Ακροδεξιοί εθνικιστές»; Τι ήταν όλοι αυτοί; «Μακεδονομάχοι», όπως μας αποκαλούν ειρωνικά; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;” διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. “Είναι Έλληνες, παλαιότεροι και πιο πρόσφατοι και σύγχρονοι, με τις διαφορές τους, με τις διαφορετικές ιστορικές διαδρομές τους, με τα σφάλματα και τις αρετές τους. Αλλά είναι όλοι τους Έλληνες, που εσείς δεν αγαπήσατε. Γιατί δεν είναι εθνομηδενιστές!”, πρόσθεσε για να καταλήξει: “Ό,τι και να λέτε λοιπόν: Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική”.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά: