Πέμπτη, 18 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Το «ταμείο» της ΝΔ για τις Πρέσπες – Έμφαση στην οικονομία, οργανωτικές αλλαγές και ψηφοδέλτια στο προσκήνιο

Το «ταμείο» της ΝΔ για τις Πρέσπες – Έμφαση στην οικονομία, οργανωτικές αλλαγές και ψηφοδέλτια στο προσκήνιο

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι πλέον γεγονός κι έτσι η πολιτική ατζέντα αλλάζει. Στη ΝΔ κρατούν αφενός το γεγονός ότι κατάφεραν να διαψεύσουν τα σχέδια Τσίπρα για διάσπαση και να έχουν ενιαία στάση απέναντι στη συμφωνία – παρά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν ακόμη και από τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες δεν απέκλιναν, ωστόσο, από το «όχι» στις Πρέσπες, αλλά ήταν διαφορετικές ως προς το σκεπτικό τους.

Αντιθέτως, επισημαίνουν πως η συμφωνία και η ίδια η κυβέρνηση στηρίζονται σε μία εύθραυστη κι ετερόκλητη πλειοψηφία, η οποία οδηγεί πρακτικά στην απώλεια της δεδηλωμένης κι άρα σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία είναι θνησιγενής.
Αφετέρου στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συμφωνία των Πρεσπών αποδομήθηκαν πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η συμφωνία ναι μεν κυρώθηκε και πλέον δεν μπορεί ν’ ανατραπεί, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για τη στάση του. Η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει τη δυνατότητα για βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την πλευρά των γειτόνων.
Σε πρώτο πλάνο έρχεται έτσι, μετά τις Πρέσπες, ξανά η οικονομία, με την κυβέρνηση να προτίθεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια που αφορούν π.χ. στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην προστασίας της πρώτης κατοικίας ή τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις. Στη ΝΔ, ωστόσο, θεωρούν πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα, το ίδιο αντίστροφα μετρά και ο χρόνος για τις εκλογές και αποκλείεται να καταφέρει να φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας έως τον Οκτώβριο. Συνεπώς, η απώτατη ημερομηνία των εκλογών θεωρούν στη ΝΔ πως είναι ο Μάιος. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι οργανωτικές αλλαγές που είχαν μείνει πίσω και η ανακοίνωση μεγάλου μέρους των ψηφοδελτίων.
Παράλληλα, η ΝΔ θα ξεδιπλώσει το οικονομικό της πρόγραμμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει τα πρώτα μηνύματα από το συνέδριο του Economist. Μείωση της φορολογίας και προσέλκυση νέων επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ υψηλή προτεραιότητα για τον πρόεδρο της ΝΔ έχει και η ενίσχυση της παιδείας, αλλά και η δημόσια ασφάλεια.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις