Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται – Αναλυτικά παραδείγματα

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται – Αναλυτικά παραδείγματα

Αυξάνεται κατά σχεδόν 11% ο κατώτατος μισθός.
Θα διαμορφωθεί περίπου στα 650 ευρώ τον μήνα, μικτά.
Μεγαλύτερη η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.
Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, μικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Ο κύβος ερρίφθη! Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9% για την ακρίβεια) όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, μόλις ανακοίνωσε την πρότασή του, οι υπουργοί τον χειροκρότησαν θερμά.

Ο κατώτατος μισθός λοιπόν αυξάνεται και θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ τον μήνα μικτές αποδοχές, έναντι 586 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα. Η αύξηση αυτή που είναι πολύ μεγαλύτερη για όσους νέους κάτω των 25 ετών αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό που είναι σήμερα 510 ευρώ. Δηλαδή για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, μικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα και αμοιβές του ΟΑΕΔ, με τα οποία είναι συνδεδεμένος ο κατώτατος μισθός.

Τα επιδόματα αυτά που αυξάνονται εντοπίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, καθώς ορισμένα έχουν σχέση με την ίδια την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ άλλα αφορούν σε τακτικά και ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, καθώς και στα προγράμματα απασχόλησης του Οργανισμού.

Παλαιός Νέος Διαφορά
Κατώτατος μισθός 586 650 64
Υποκατώτατος μισθός 510 650 140
Κατώτατο ημερομίσθιο 26,18 29,03 2,85
Επίδομα γάμου 58,6 65 6,4
Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας 187 207,04 20,4
Ειδική παροχή μητρότητας 586 650 64
Ειδικό βοήθημα μετά από 3 μήνες στα μητρώα του ΟΑΕΔ 216 239,5 23,5

Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Μισθοί και επιδόματα

  • Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 33,65% του συνόλου.
  • Όσοι αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Δηλαδή όσοι είναι νέοι κάτω των 25 ετών, θα δουν τον μισθό τους να πηγαίνει στα 650 ευρώ.
  • Επίδομα γάμου: Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επίδομα είναι 58,6 ευρώ το μήνα και θα πάει στα 65 ευρώ τον μήνα.
  • Αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση. Αυτές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Εφόσον ανέβει θα υπάρξει και προς τα πάνω αναπροσαρμογή.

Επιδόματα του ΟΑΕΔ

  • Επίδοµα ανεργίας: Το βασικό ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας είναι το 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόµενο 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Σε µηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο, δηλαδή σήµερα 360 ευρώ. Το σηµερινό ηµεροµίσθιο είναι 26,18 ευρώ, συνεπώς το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας για άγαµο χωρίς παιδιά είναι 14,39 ευρώ και το µηνιαίο 360 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα με την αύξηση του 11% θα οδηγήσει το ηµεροµίσθιο στο επίπεδο των 29,03 ευρώ και το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας στα 15,96 ευρώ µε αποτέλεσµα το µηνιαίο να φτάσει στα 399,24 ευρώ.
  • Αποκλειστικές, νοσοκόμες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/95, αρθρ. 3 παρ. 1).
  • Ειδικό βοήθηµα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης. Η τακτική επιδότηση ανεργίας στους ασκούντες το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ή στους μη διαθέτοντες καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης χορηγείται σε: α) μισθωτούς που ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Αστικού Κώδικα και β) σε μισθωτούς των οποίων η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει προβεί σε διακοπή εργασιών χωρίς να έχει προβεί σε έγγραφες καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
  • Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Για την εφαρμογή της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης στους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού (άρθρ. 31 ν. 4144/13).
  • ΔασεργάτεςΡητινοσυλλέκτες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών χορηγείται στους δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες που απασχολούνται για λογαριασμό των οικείων Συνεταιρισμών, καθώς και στους ελεύθερους δασεργάτες και στους απασχολούμενους για λογαριασμό του Δημοσίου που αμείβονται κατ’ αποκοπή και των οποίων η ασφάλιση στο ΙΚΑ γίνεται με τρόπο πλασματικό. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.
  • Εκδοροσφαγείς. Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π. όλης της χώρας οι οποίοι έχουν υπαχθεί με τη διάταξη του άρθρ. 3 παρ. 1 του ν. 2335/95 στην ασφάλιση ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  • Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/1995, άρθρ. 3 εδ. 1 παρ.1). Η επιδότηση ενός ξεναγού χορηγείται τον Δεκέμβριο κάθε έτους και τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
  • Φορτοεκφορτωτές. Η ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών χορηγείται στους μόνιμους και επίκουρους φορτοεκφορτωτές των λιμένων και ξηράς καθώς και στους σημειωτές των τελωνείων όλης της χώρας που διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.
  • Επίδομα μακροχρόνια ανέργων. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικάστον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες. Η αύξηση εδώ θα είναι 22 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά βοηθήματα του ΟΑΕΔ

  • Ειδικό εποχικό βοήθηµα: Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι τα άτομα που ασκούν ένα από τα πιο κάτω  επαγγέλματα.
    Συγκεκριμένα αυτά του  οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και  σμυριδεργάτη.
  • Ειδικό βοήθηµα λήξης ανεργίας: Ισούται µε 13 ημερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή σήµερα 187 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά και θα φτάσει τα 207,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα έπειτα από τρίμηνη παραµονή στα µητρώα ανέργων: Είναι ίσο µε 15 ηµερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά. Θα φτάσει τα 239,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδική παροχή µητρότητας: Ισούται µε τον κατώτατο µισθό, δηλαδή σήµερα είναι 586,08 ευρώ μικτά και θα φτάσει τα 650 ευρώ.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Προγράμματα απασχόλησης, επιχορήγησης, κατάρτισης ΟΑΕΔ

  • Προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ. Το μισθολογικό κόστος για παράδειγμα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
  • Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους.
  • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται µε το 75% του υποκατώτατου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήµερα 17,12 ευρώ).
  • Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις