Κυριακή, 7 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Κατώτατος μισθός: Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατώτατος μισθός: Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ μικτά.

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος έχει ψηφίσει».

«Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση» προσθέτει.

Ένωση Κεντρώων: Νομίζει ότι έτσι θα τον ψηφίσει ο κόσμος

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει» αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ: Μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου

Από την μεριά του το ΚΚΕ κάνει λόγο για μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου, αφού διατηρείται ο νόμος της αύξησης η μείωσης του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μόλις αναλάβει κυβέρνηση, κάτι που όχι μόνο δεν έκανε, αλλά καταψήφισε και τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει το ΚΚΕ στην Βουλή.

Τονίζει επίσης πως ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση ήρθε έπειτα από αγώνες σωματείων, συνδικάτων που πέτυχαν στους κάδους τους η στους χώρους εργασίας τους αύξηση στους μισθούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά.

Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών”.

Ποτάμι: Μοναδική έννοια του Τσίπρα η εκλογική πελατεία

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι το οποίο αναφέρει πως “ο κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει).

Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της.

Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά”.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις