Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Χωρίς τον ESM, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία θα ήταν εκτός Ευρωζώνης

Ρέγκλινγκ: Χωρίς τον ESM, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία θα ήταν εκτός Ευρωζώνης
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ήταν πολύ σημαντικός στην ανάκαμψη των χωρών, όπως η Ελλάδα, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως χωρίς τους μηχανισμούς στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ – προσθέτοντας πως η Ευρώπη “θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική” σε μία τέτοια περίπτωση.

Την επομένη της εξόδου της Ελλάδας στις χρηματαγορές και της άντλησης 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τα οφέλη που είχε για την Ελλάδα ο δανεισμός από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ομιλία του για τον ρόλο του ESM στην νομισματική ένωση, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι “εξοικονόμησε το 2017 περί τα 12 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ. Και τέτοιου είδους εξοικονομήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο”.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στις Βρυξέλλες, με θέμα: “Τι θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Ο ρόλος του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση” σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, εφόσον παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

“Από το 2011”, είπε συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ, “τα ταμεία βοήθειας της Ευρωζώνης διέθεσαν 295 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σήμερα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος σημειώνουν υψηλή ανάπτυξη και ταχεία μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται εύκολα στις αγορές. Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλό δρόμο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ρέγκλινγκ είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζει ο ESM, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών που έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτόν, προσθέτοντας ότι, για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονόμησε περίπου 12 δισ. ευρώ το 2017.

“Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ”, πρόσθεσε. Πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας ότι “η νομισματική ένωση είναι τώρα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση από ότι πριν από μία δεκαετία”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις