Σάββατο, 24 Αυγ.
33oC Αθήνα

Συνταγματική αναθεώρηση: “Περνούν” στην ολομέλεια τα άρθρα για ψήφιση

Συνταγματική αναθεώρηση: “Περνούν” στην ολομέλεια τα άρθρα για ψήφιση

“Αυλαία” στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ποια άρθρα αναμένεται να περάσουν… “αέρα”.
Τι προβλέπεται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Αυλαία” για τις εργασίες της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση της Βουλής έπεσε σήμερα το βράδυ, και από εδώ και πέρα η σκυτάλη παραδίδεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψηφοφορία.

Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν την θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που κατέθεσε η ΝΔ δεν έλαβαν θετική γνωμοδότηση πλην του άρθρου 68 παρ. 2., όπου επιτρέπει και στην αντιπολίτευση να έχει την δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών της Βουλής με τα 3/5 του απαιτούμενου αριθμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης επιφυλάχθηκε να μελετήσει και να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για τις αλλαγές που προτείνει οι ΝΔ για την κατάργηση των διατάξεων από 112 έως 119.

Η αναθεώρηση πάντως, του άρθρου 86 του Συντάγματος για την αποσβεστική περίοδο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών είναι μια διάταξη που συγκέντρωσε την ευρύτατη πλειοψηφία της Επιτροπής.

“Ναι” στις αλλαγές για την εκλογή προέδρου

Η ΝΔ επίσης ψήφισε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για το άρθρο 32 που αφορά την αποσύνδεση της αδυναμίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής (βάσει της οποίας προκηρύχθηκαν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015) και την πρόταση για το άρθρο 62 για τους περιορισμούς της βουλευτικής ασυλίας.

Η πρόταση μάλιστα για την αλλαγή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως θα συγκεντρώσει 180 ψήφους στην ολομέλεια. Η ΝΔ είχε καταθέσει μια δική της πρόταση, όμως στην Επιτροπή ψήφισε και την δική της αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό της διπλής αυτής γαλάζιας πρότασης, ήταν ότι αυτή η Βουλή δεν δεσμεύει το περιεχόμενο της διάταξης όπως αυτή θα διατυπωθεί από την επόμενη Βουλή, με τους συσχετισμούς των δυνάμεών που θα έχει. συνεπώς εάν περάσει τώρα η πρόταση της αναθεώρησης του άρθρου 32 του Συντάγματος που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 180 ψήφους, η επόμενη Βουλή θα μπορεί με 151 ψήφους να το τροποποιήσει, διατυπωμένο όμως τελικά έτσι όπως εκείνη η πλειοψηφία θέλει.

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλες τις προτάσεις, ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις