Με μια επιστολή και με τις ψήφους των έξι βουλευτών που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει τέλος στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων ημερών το οποίο είχε ως πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο και μια …κουρελού.
Με την προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού που είχε ως αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν», ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τα πρώτα πυρά προς τον πρώην υπουργό Άμυνας που όλες αυτές τις ημέρες “τιτίβιζε” αφήνοντας υπονοούμενα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας του διεμήνυσε ότι δεν φοβάται, ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται και στην πραγματικότητα τον προκάλεσε να αποκαλύψει τους ισχυρισμούς του.
Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση οι δυο ανήκουν στους ΑΝΕΛ, δείχνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει μια και καλή την κατάσταση με τον Πάνο Καμμένο. Στην πραγματικότητα στρίμωξε στην γωνία τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ αναγκάζοντας τον να αποφασίσει ανάμεσα στο να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα (εάν διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι) ή να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα την στιγμή που το κόμμα του θα καταψηφίσει νομοσχέδια της κυβέρνησης και δυο βουλευτές του θα τα υπερψηφίζουν.
Πως έφτασε ο Τσίπρας στην απόφαση αυτή
Η απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει αυτή την στάση μπορεί να προέκυψε χθες το πρωί σε μια διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος όμως φέρεται να το σκεπτόταν έντονα τις τελευταίες ημέρες. Όσο και αν φαίνεται περίεργο η κυβέρνηση ξεκίνησε την ιστορία με την αλλαγή του κανονισμού για να βοηθήσει κοινοβουλευτικά τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι και όχι τον Πάνο Καμμένο. Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο αρχηγός του Ποταμιού πήρε ένα μεγάλο ρίσκο υπερψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών το οποίο το πλήρωσε.
«Φτάνει πια», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς του συνεργάτες εμφανώς εξοργισμένος απ’ όλη αυτή την ιστορία η οποία δημιουργούσε μια νοσηρή εικόνα συναλλαγής για την κυβέρνηση, την Βουλή και τα κόμματα
Έτσι θεώρησαν ότι θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να συνεχίσει να εκφράζεται κοινοβουλευτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο πρόεδρος του Ποταμιού ωστόσο, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει μια αμφιλεγόμενη λύση στην Βουλή. Έτσι η κυβέρνηση εμφανίστηκε να θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές του κανονισμού της Βουλής μόνο για τον Πάνο Καμμένο. Σε αυτό το σενάριο εξ αρχής ήταν αρνητικός ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου τις αντιρρήσεις του και τους προβληματισμούς του.
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στην Βουλή ο Πάνος Καμμένος συνέχιζε να επιτίθεται εναντίον του πρωθυπουργού αφήνοντας υπονοούμενα για τον Σόρος, τον Νίκο Κοτζιά και την συμφωνία των Πρεσπών.
Πότε ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα
Οι πληροφορίες λένε ότι το ποτήρι ξεχείλισε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε ότι κυκλοφορούσε μια ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη που έλεγε ότι ο πρωθυπουργός «έκανε διακοπές στις Μαλβίδες όπου έγινε πραξικόπημα και τον έσωσαν οι έλληνες βατραχάνθρωποι (ΟΥΚ)» Κάποιοι απέδωσαν τα fake news στον Πάνο Καμμένο καθώς η ιστορία είχε και βατραχάνθρωπους (ΟΥΚ) που είναι το αγαπημένο σώμα του ελληνικού στρατού του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας.
«Φτάνει πια», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς του συνεργάτες εμφανώς εξοργισμένος απ’ όλη αυτή την ιστορία η οποία δημιουργούσε μια νοσηρή εικόνα συναλλαγής για την κυβέρνηση, την Βουλή και τα κόμματα.
Ο Πάνος Καμμένος αναγκάστηκε μάλιστα να διαψεύσει ότι πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα βρισκόταν ο ίδιος αλλά ακόμα και η διάψευση δεν έπεισε κανέναν καθώς φάνηκε ως έμμεση απειλή για το μέχρι που μπορεί να φτάσει.
Χθες το πρωί και παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης τον είχε ενημερώσει αρμοδίως ότι είχε βρει μια λύση προκειμένου το θέμα να λυθεί όσο πιο ομαλά γίνεται και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην σύσκεψη έτοιμος για να απαντήσει τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του αλλά και στην ΝΔ. Ζήτησε από τον στενό του συνεργάτη Χριστόφορο Βερναρδάκη να συνταχτεί η επιστολή σε προσωπικό ύφος προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές.
Όσο για τους έξι βουλευτές που ακολούθησαν κοινοβουλευτικά το κυβερνών κόμμα τα πράγματα είναι σχετικά ξεκάθαρα. Εδώ και μέρες -άλλωστε ο Νίκος Βούτσης το είχε αφήσει να εννοηθεί στην ολομέλεια της Βουλής- οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έψαχναν τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα εκφράζονταν στις επιτροπές χωρίς ωστόσο να μπουν στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση τελικά βρέθηκε και σήμερα η κυβέρνηση έχει τους 151 ψήφους που χρειάζεται μέχρι να πάει σε εκλογές.