Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Δεν «ξεχνάνε» τη Μακεδονία στη ΝΔ – Τι θα γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση

Δεν «ξεχνάνε» τη Μακεδονία στη ΝΔ – Τι θα γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση

Στα άκρα οδηγείται η πολιτική σύγκρουση ύστερα από την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας – όπως λέγεται πλέον κι επισήμως η γειτονική χώρα, αφού σήμερα αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας – και τους πρωτοφανείς διαλόγους Τσίπρα-Καμμένου από το βήμα της Βουλής. Η ΝΔ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να «ξεχάσει» το ζήτημα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει το Σαββατοκύριακο στη Μακεδονία, να «πυροβολεί» την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και να επαναλαμβάνει ότι δεν θ’ απεμπολήσει το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα την Κοζάνη, τη Σιάτιστα και τα Γιαννιτσά, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στο 70% της κοινής γνώμης στο σύνολό της, το οποίο αντιτάσσεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Εκτίμησε δε γι’ ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές στις 26 Μαΐου και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί «πρόθυμων» βουλευτών, αλλά και ότι υπήρξε πολιτική εξαγορά των πρώην, πλέον, βουλευτών των ΑΝΕΛ. Μίλησε, επίσης, για τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ για τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θ’ αγωνιστεί για την προστασία της ονομασίας των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων. Επίσης, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του οικονομικού σχεδίου της ΝΔ, οι οποίοι περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και εισφορών και το μπόνους 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται.
Στη Βουλή, εξάλλου, αυτή την εβδομάδα θα δοθεί η μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος. Η ΝΔ εμμένει π.χ. στη θέση της για τροποποίηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – την οποία αρνείται πεισματικά η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένη θεωρείται πάντως η πρόθεση της ΝΔ να στηρίξει τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 του Συντάγματος, προκειμένου ν’ αποσυνδεθεί έτσι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα διαλύεται η Βουλή εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση αυτή «καταργεί» σκέψεις και σενάρια για «δεξιά παρένθεση»: το ενδεχόμενο, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας να προκαλέσει ακόμη και άμεσα εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει μεν η ΝΔ, αλλά την άνοιξη του 2020, στην προεδρική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ να μη συναινέσει στην εκλογή ΠτΔ και να ρίξει την κυβέρνηση, όπως είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2014 με τον Σταύρο Δήμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις