Οι αλλαγές αφορούν, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατεβαίνει για υποψήφια δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη, την θέση του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης αφού ο υφυπουργός διεκδικεί τον δήμο της Αθήνας, και την θέση του υπουργού Εξωτερικών καθώς το είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι πληροφορίες λένε ότι για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο πρωθυπουργός θα επιλέξει κάποιον από τους βουλευτές του κόμματος του που πολιτεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε υπουργό ενώ υπάρχει πιθανότητα το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να γίνει αυτόνομο υπουργείο και να το αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν.
Ο Σωτήρης Βαλντέν εντάσσεται στο άνοιγμα που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπας προς τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Πρόκειται για γνωστό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Σημειώνεται ότι ο Σωτήρης Βαλντέν, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών (την περίοδο 2000 έως 2003.) Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλο το προηγούμενο διάστημα αρθρογράφησε υπέρ της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει το θέμα.
Το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και με την αντικατάσταση του Νάσου Ηλιόπουλου από κάποιο στέλεχος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτή την θέση έχουν ακουστεί πολλά ονόματα κανένα όμως αυτά δεν βρίσκεται στις επιλογές του πρωθυπουργού.
Κόβουν τις… γέφυρες με τη Γεννηματά
Το μέτωπο των συνεργασιών με προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις που θέλει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών συζητήθηκε πάντως και χθες το απόγευμα στην Πολιτική Γραμματεία.
Μετά την ταύτιση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι πλέον έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας με την Φώφη Γεννηματά και έτσι το κυβερνών κόμμα στρέφει το ενδιαφέρον του προς τους ανένταχτους αριστερούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ενεργοποιήσει διάφορες διαδικασίες και γι’ αυτό πρέπει να ανοίξει πιο συντεταγμένα ο διάλογος με τις συγκεκριμένες δυνάμεις.
Μάλιστα την συνεδρίαση απασχόλησε για ώρα και ο τρόπος που θα εκδηλωθεί η συνεργασία με τους ανεξάρτητους που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες θα γνωστοποιούνται τα νέα σχήματα και οι συνεργασίες που θα γίνουν και στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Στις αρχές Μαρτίου πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών.