Μετά από 10 χρόνια ύφεσης η χώρα χρειαζόταν μία δυναμική ανάπτυξη διαρκείας για να επανέλθει, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να έρχεται τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Τα σημάδια μάλιστα για την χρονιά που διανύουμε μόνο καλά δεν είναι.
Το πρώτο έχει να κάνει με την βαριά βιομηχανία της χώρας τον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια στήριξε την οικονομία και της έδωσε ανάσα ζωής σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι εφέτος το πρόσημο δεν θα είναι θετικό. Ήδη οι πτήσεις προς την Ελλάδα είναι μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 7%. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές για τους δικούς τους λόγου η κάθε μία (Αγγλία και Γερμανία) εμφανίζουν πτώση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η τάση από Ρωσία. Στήριγμα έρχεται να φέρει η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η Τουρκία που δείχνει να ανακάμπτει τουριστικά. Οι σημαντικές επενδύσεις και η υποτίμηση της λίρας την κάνει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους. Κάτι ανάλογο αλλά σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και με την Αίγυπτο. Επίσης τα μαντάτα από την Ευρώπη δεν είναι καλά, η επιβράδυνση της οικονομίας σημαίνει αυτομάτως και διστακτικότητα από τους πολίτες.
Ένας άλλο ιδιαίτερα σημαντικός τομέας της οικονομίας, οι εξαγωγές δείχνουν σαφή σημάδια κόπωσης με αποτέλεσμα αφενός να κινούνται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς και αφετέρου να μεγαλώνουν το εμπορικό έλλειμμα αφού οι εισαγωγές κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς. Ειδικά τον Δεκέμβριο η αύξηση των εξαγωγών είναι οριακή, μόλις 0,2%.
Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πορεία των εσόδων είναι αρνητική, μετά από πάρα πολύ καιρό. Το ποσό δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο δείχνει μία τάση, μετά από μία περίοδο με πανηγυρισμούς για φαραωνικά πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκτός της έκδηλης ανησυχίας, έχει να διαχειριστεί και τις όποιες πολιτικές επιδιώξεις. Έτσι σίγουρα δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές με ανοικτά μέτωπα στην οικονομία και δυσμενείς προβλέψεις. Ακόμη μπορεί να κινείται με την αύρα των προσφάτων επιτυχιών της, αργότερα όμως;