Bplus

Ever… rest in peace πλαστικό καλαμάκι!

Καιρός να αλλάξουμε. Και να βάλουμε όλοι ένα… χεράκι να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Και χωρίς πλαστικό. Τα Everest κάνουν την αρχή, λένε «αντίο» στα πλαστικά και μας καλούν να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Καιρός να αφήσουμε το «αποτύπωμά» μας σε μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο. Ήδη, τα Everest αποφάσισαν να κάνουν την αρχή: να καταργήσουν το πλαστικό καλαμάκι και να το αντικαταστήσουν με ένα βιοδιασπώμενο, φιλικό προς στο περιβάλλον.

Ever… rest in peace πλαστικό καλαμάκι! Τα Everest έγιναν η πρώτη αλυσίδα εστίασης σε όλη την Ελλάδα, που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι και το αντικαθιστά με καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό στο περιβάλλον! Και καλεί όλους όσους την εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια, να ακολουθήσουν το… δρόμο της και να μπουν σε μια νέα εποχή.

Η Everest, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους, γίνεται πρωτοπόρος στη μάχη για τη μείωση του πλαστικού στη ζωή μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Everest χρησιμοποιεί το μέγεθος και την τεχνογνωσία της για κάτι τέτοιο.

Θέτει ως προτεραιότητα την «επένδυση» για τη μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματός» της. Γιατί θέλει να γίνεται καλύτερη και να συμβάλει με πράξεις και όχι λόγια στην προστασία του περιβάλλοντος. Και το κάνει ακόμη κι αν πρόκειται, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, για μια απόφαση που θα κοστίσει σε χρήματα. Αλλά κάποια πράγματα ξεπερνούν το κόστος.

Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, με την απόφαση να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια και αντικατασταθούν από νέα βιοδιασπώμενα, η Everest θα συμβάλει στη μάχη κατά του πλαστικού, εξοικονομώντας περισσότερους από 10 τόνους πλαστικού που προέρχονται από την κατανάλωση 18.000.000 και πλέον πλαστικών καλαμακίων, το χρόνο (!), στα καταστήματά της!

everest

Άλλωστε, η προσφορά της Everest με το περιβάλλον δεν ξεκίνησε σήμερα. Πάει πολλά χρόνια πίσω. Γιατί η εταιρία θεωρεί υποχρεώσή της να αναλαμβάνει όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία σχεδιάζει και υλοποιεί κινήσεις όπως:

– Σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο

– Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματά μας (ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα)  ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την εναλλακτική να μην χρησιμοποιούν συσκευασίες μιας χρήσης

Σταδιακή τοποθέτηση ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά εντός των καταστημάτων.

– Συστηματική συλλογή λαδιού τηγανίσματος από εξειδικευμένη εταιρία η οποία τα χρησιμοποιεί στη συνέχεια για την παραγωγή βιοντήζελ (περίπου 40 τόνοι λαδιού ετησίως).

– Διαρκής παρακολούθηση και στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης δεικτών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης νερού (για παράδειγμα, χρήση λαμπτήρων led).

Και συγχρόνως, η εταιρία δεσμεύεται να κάνει ακόμη περισσότερα. Να συνεχίσει ακόμη πιο εντατικά την προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε αυτόν τον σημαντικό τομέα με ουσιαστικές παρεμβάσεις στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα «τι μπορώ να κάνω εγώ;». Ερώτημα διόλου ρητορικό. Γιατί η απάντηση υπάρχει και είναι πολύ απλή. Αρκεί να αλλάξουμε μερικές συνήθειες. Όπως:

– Να πηγαίνουμε στα Everest με το δικό μας με δικό μας ποτήρι και να ζητάμε να μας φτιάξουν σε αυτό τον καφέ μας!

– Όταν μπορούμε να αποφύγουμε το πλαστικό καπάκι στον καφέ, ε, ας το αποφεύγουμε για να συμβάλουμε όλοι στη μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης.

Σκεφτείτε κι αυτό ακόμα: ακόμη και στις περιπτώσεις που ο αναδευτήρας είναι ξύλινος, είναι άλλο ένα υλικό συσκευασίας, το οποίο μπορεί να μη χρειάζεται…

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια;

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς έχουν ως βασικό συστατικό το PLA*, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και  ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

*PLA: βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες των everest σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, επισκεφθείτε το wegogreen.everest.gr

Bplus
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Bplus: Περισσότερα άρθρα