Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Κρύβετε εισοδήματα από την εφορία; Ξανασκεφτείτε το!

Κρύβετε εισοδήματα από την εφορία; Ξανασκεφτείτε το!
photo eurokinissi

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες, έρχεται το περιουσιολόγιο.
Σε ρεκόρ εισπράξεων από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου στοχεύει η εφορία.
Το 90% των οφειλετών του Δημοσίου χρωστάει ποσά έως 10.000 ευρώ.
Ποια είναι τα νέα όπλα της εφορίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η εφορία ανασυντάσσεται και έχει πλέον στόχο να επιτύχει νέα ρεκόρ εισπράξεων από οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και από τον εντοπισμό φοροφυγάδων που κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Αυτό όμως που δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια η φορολογική διοίκηση είναι να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ στις περιπτώσεις που εντοπίζονται τέτοια κρούσματα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να στοιχειοθετήσει τις υποθέσεις εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, της πολυνομίας αλλά και των διασταλτικών, στα όρια της αυθαιρεσίας, ερμηνειών των νόμων με αποτέλεσμα να καταπίπτουν οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής και με βάση τα στοιχεία, οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως μικροοφειλέτεs του ελληνικού δημοσίου με χρέη άνω των 500 ευρώ. Βέβαια, αυτό που υποστηρίζουν από την φορολογική διοίκηση είναι ότι το σχεδόν το 90% των οφειλετών του Δημοσίου χρωστάει ποσά έως 10.000 ευρώ. Όμως η εφορία ανασυντάσσεται και πλέον ο κλοιός σφίγγει για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, έλεγχος συναλλαγών με κάρτες και περιουσιολόγιο, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέσο φορολόγησης της περιουσίας, αποτελούν τα νέα όπλα της εφορίας απέναντι στα φυσικά πρόσωπα που είδαν τα τελευταία χρόνια να χάνουν το 35% των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υπερφορολόγησης. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί πρωταθλήτρια στους φόρους και τις εισφορές τα τελευταία χρόνια από όλους τους οργανισμούς και τους οίκους.

Στο τέλος του 2019 θα τεθεί σε ισχύ, αλλά όχι σε πλήρη, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με υψηλότατα πρόστιμα. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλη χρηματικά ποσά που φυλάσσονται… στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η εφορία απλώνει τα δίχτυα της ακόμα και στα… υπόγεια των τραπεζών. Οι ελεγκτές Θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν κάποιος φορολογούμενος διαθέτει Θυρίδα. Βέβαια, για το άνοιγμα της θυρίδας οι ελεγκτές θα χρειάζονται εισαγγελική συνδρομή. Εφόσον συναινούν οι εισαγγελικές αρχές τότε θα δίνεται το πράσινο φως για το άνοιγμα, ακόμη και την κατάσχεση του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων.

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις