Τα θέματα που είναι ανοιχτά όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι αν θα γίνει προκήρυξη νέου διαγωνισμού ή θα συνεχιστεί ο προηγούμενος, από ποιόν θα γίνει η νέα διαδικασία (ΔΕΗ ή τρίτος φορέας) και οι αλλαγές στους όρους με στόχο την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ευόδωση του διαγωνισμού.
Οι προσφορές και οι εξελίξεις με την ΔΕΗ
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διαδικασία κηρύχθηκε άγονη καθώς κατετέθη μία προσφορά από την Μυτιληναίος για τη μονάδα της Μελίτης, η οποία απείχε από την αποτίμηση της μονάδας, ενώ η κοινοπραξία SEV.EN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε προσφορά για το σύνολο των μονάδων αλλά υπό προϋποθέσεις που ήταν εκτός προδιαγραφών του διαγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό κατά τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει επικαιροποίηση της αποτίμησης των μονάδων (σύμφωνα με πηγές η αποτίμηση για τη μονάδα της Μελίτης Φλώρινας ηταν 153 εκατ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη 147 εκατ.) ενώ θα εξεταστούν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων στην κατεύθυνση του επιμερισμού του ρίσκου των επενδυτών, πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.
Το βασικό αγκάθι για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ήταν και παραμένει η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η έγκριση από την ΕΕ του κανονισμού αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για την διαθεσιμότητα ισχύος (αν και πληροφορίες αναφέρουν πως οι επενδυτές είχαν λάβει υπόψη τους την έγκριση της αποζημίωσης στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού) καθώς και οι όροι τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της περιοχής.
Οι διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πραγματοποιούνται όπως επισημαίνεται σε καλό κλίμα με κοινό στόχο να υπάρξει συμφωνία και η νέα διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι απόρροια της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.