Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σπυράκη: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας το ζήτημα της «μακεδονικής» μειονότητας

Σπυράκη: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας το ζήτημα της «μακεδονικής» μειονότητας
Φωτογραφία Eurokinissi

Συνέχεια στο ζήτημα περί «μακεδονικής» μειονότητας, μετά το δημοσίευμα του BBC, δίνει η ΝΔ. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Μαρία Σπυράκη κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει καθαρές απαντήσεις για το ζήτημα και να δηλώσει ότι δεν υφίσταται εν τέλει ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας, καθώς – όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ – το δημοσίευμα του BBC αναφέρεται σε απόσπασμα ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Επίσης, η Μαρία Σπυράκη ανέφερε ότι τα βλαπτικά αποτελέσματα που παράγει η συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα περί κατοχύρωσης «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, αποτυπώνονται στην επιστολή της γειτονικής χώρας προς τον ΟΗΕ για τη χρήση των όρων «Μακεδονικός» και «Βόρεια Μακεδονία».

Δείτε την επιστολή που εστάλη τον ΟΗΕ

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/02/northmacedonia_un.pdf”]

Παράλληλα, η κυρία Σπυράκη έβαλε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο των εκλογών του Μαΐου. Εάν, δηλαδή, σκέπτεται να καταργήσει την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό και να επαναφέρει τη λίστα, εάν σχεδιάζει τη μεταφορά του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαΐου κι εάν αντίστοιχα σχεδιάζει ν’ αλλάξει τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, αλλά και ν’ αυξήσει την ποσόστωση για τις γυναίκες.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το… τηλεοπτικό σόου της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου επισήμανε με νόημα ότι δεν υπήρξε αποδοκιμασία από την κυβέρνηση για το χυδαίο τρόπο με τον οποίο η βουλευτής εκφράστηκε και κατέληξε λέγοντας πως είναι κατανοητή η στάση του Αλέξη Τσίπρα και η σιωπή του προκειμένου να μείνει στην καρέκλα με τη στήριξη προθύμων για όσο καιρό μπορεί.

Σχετικά με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συνάντηση με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και συνάντηση με τον πρόεδρο της ρωσικής Βουλής, Βάτσεσλαβ Βολόνιν. Αναφορικά δε με το περιεχόμενο των συζητήσεων, η κυρία Σπυράκη περιορίστηκε να πει ότι το ταξίδι έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την Αθήνα το 2016.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία που παρουσιάστηκε το Σάββατο, η κυρία Σπυράκη επανέλαβε ότι στηρίζεται στους άξονες πρόληψη, ανθρώπινες συνθήκες για όλους και φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η διάγνωση σοβαρών ασθενειών να γίνεται σε αρχικά στάδια, ώστε με την έμφαση και στην πρόληψη να εξασφαλίζονται μικρότερες δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις