Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Νέα συνάντηση στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια

Νέα συνάντηση στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μια ακόμα συνάντηση κυβέρνησης τραπεζιτών είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Στόχος η τελική διαμόρφωση του πλαισίου που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μαζί με τους εκπροσώπους των τραπεζών και νομικούς παράγοντες, θα διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τα κόκκινα προκειμένου να κατατεθεί προς συμφωνία στη Βουλή.

Παρόντες στη συνάντηση είναι νομικοί της κυβέρνησης και των τραπεζών, προκειμένου να δουν άρθρο προς άρθρο την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη γραφτεί.

Βασική διαφωνία των τραπεζών ακόμη κι αυτή τη στιγμή είναι να μην ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς να πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος.

Βασικός ισχυρισμός των τραπεζών είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να τυγχάνει της προστασίας του νόμου ενώ την ίδια στιγμή έχει μεγάλη ακίνητη ή κινητή (σ.σ. καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) περιουσία και με μοναδικό κριτήριο ότι προσέφυγε σε κάποιο δικαστήριο.

Οι τράπεζες εκτιμούν, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους, μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη όλη η φιλοσοφία του νόμου, με τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές απλά να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει αρκετό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας και το σχετικό κείμενο να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες πως οι δανειστές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να αποτρέψουν την είσοδο στην ρύθμιση, όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Στο αρχικό σχέδιο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δεν προβλεπόταν κριτήριο αποκλεισμού δανειοληπτών με βάση την κινητή τους περιουσία. Το ύψος των καταθέσεων σχεδιαζόταν να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανείου. Πλέον, φαίνεται ότι οι συζητήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα κριτηρίου, το οποίο θα συσχετίζει το ύψος της οφειλής με το ύψος της κινητής περιουσίας του δανειολήπτη και πέραν ενός προκαθορισμένου ορίου αυτός θα χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις