Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με θέμα την προετοιμασία του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια. Μίλησε για μια νέα εποχή που ξεκίνησε από την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

«Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών. Γιατί μαζί με τα μνημόνια, κλείνει ο κύκλος μιας Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αδικίας και της κοινωνική λεηλασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγώντας είπε: ’Αυτό που έχει ωστόσο πραγματική αξία, δεν είναι η μόνο η έξοδος από τα μνημόνια καθαυτή, αλλά το πώς βγήκαμε από τα μνημόνια. Να το πω πιο απλά, δεν συμπέσαμε απλά με την ημερομηνία λήξης των μνημονίων. Καταφέραμε να βγούμε από αυτά. Με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, απέδειξε στην πράξη ότι τελικά υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από τη κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας. Ακόμα και αν αυτόν το δρόμο είσαι αναγκασμένος να τον ιχνηλατείς μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της αυστηρής επιτήρησης και της μνημονιακής επιτροπείας. Και τους δρόμους αυτούς τους εναλλακτικούς που έδωσαν ανάσα σε ένα βασανισμένο κοινωνικό σώμα, τους ανοίξαμε με πολύ κόπο και με σκληρές μάχες. Αλλά το καταφέραμε, γιατί όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν αρνηθήκαμε την ιστορική ευθύνη. Αναφερόμενος στον συμβιβασμό, όπως είπε του 2015, είπε: «Δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό με σκοπό να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο σχέδιο των ελίτ και της ολιγαρχίας, για να γίνουμε τελικά κι εμείς, αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής Ελλάδας. Ο συμβιβασμός του Ιουλίου του ’15 και οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση μετά, οι διαρκείς μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018. Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας».

Αφήνοντας αιχμές για όσα έγιναν στο παρελθόν είπε: «Είμαστε 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου. Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους  νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν. Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».

Αναφερόμενος στο τελευταίο εξάμηνο είπε: «Μέσα στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας,

  • Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
  • Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.
  • Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
  • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%
  • Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
  • Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
  • Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
  • Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς. Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ. Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Ο κος Μητσοτάκης ένιωσε άβολα όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δε σταματούσε να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά του δε μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο. Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ως δήθεν εκσυγχρονισμό του συστήματος, ενώ όλα τα διεθνή  παραδείγματα κατάρρευσης τέτοιων συστημάτων τα αποκρύπτει επιμελώς. Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα 4 αυτά χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία».

«Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση της συμφωνίας που καταφέραμε με κόπο με τους θεμσούς για κάθε πρόσληψη, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5. Επίσης, διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί κάθετα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έλεγε πριν ενάμιση χρόνο χαρακτηριστικά «Είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και δε το κρύβει, ενώ δε φαίνεται να πέταξε και από τη χαρά του με τη μη περικοπή των συντάξεων, που επετεύχθη παρά τη τεράστια προσπάθειά του, εντός και εκτός της χώρας, να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Όλα αυτά αποτελούν ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο ο κος Μητσοτάκης δε κρύβει. Αυτό που κρύβει επιμελώς είναι ότι το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης, δε θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμία. Θα φέρει ελλείμματα. Ιδίως η εμμονή στο ασφαλιστικό Πινοσέτ θα ισοπεδώσει τα δημόσια έσοδα».

Κατηγόρησε ακόμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί. Και αναρωτήθηκε: «Ποιος μιλάει για μικρότερα πλεονάσματα; Ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% ως το 2030 και η υψηλότερη επίδοση που πέτυχε παρά τα 65 δις σκληρής λιτότητας που φόρτωσε στη πλάτη του ελληνικού λαού ήταν πλεόνασμα 0,2%. Ποιός μιλάει και ποιος κάνει κριτική; Κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο διαπραγματεύτηκε και μείωσε δραστικά τους στόχους των πλεονασμάτων από 4,5 σε 3,5 αλλά πήρε και αναδιάρθρωση του χρέους που αυτοί δεν έθεταν καν στο τραπέζι. Και απέναντι σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να επιτύχει υπεραπόδοση άνω του 3,5% για τρία συναπτά έτη, χωρίς να προχωρήσει σε οριζόντια σαρωτικά μέτρα λιτότητας, όπως η προηγούμενη».

Προκαλώ τον Μητσοτάκη

«Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Θα συμφωνήσει να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική. Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας. Ας μας πει λοιπόν καθαρά ότι στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ που έχει στο πρόγραμμά του αλλά και την την επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου. Για να κάνει δηλαδή τα δωράκια που έχει ήδη υποσχεθεί στη φιλική του επιχειρηματική ελίτ. Ας μας λείπει τέτοιο βύσσινο κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Το πολιτικό σκηνικό αναδιατάχθηκε και συνεχίζει να αναδιατάσσεται

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα. Ως ένα ζήτημα βαθιά ταυτοτικό για κάθε χώρο, ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές. Κάποιοι λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε αυτή την στάση από συνειδητή άποψη αλλά από ανάγκη. Μετατόπισε το κόμμα του στα άκρα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Διαφωνώ κάθετα. Από άποψη μετατοπίστηκαν. Όχι από ανάγκη. Από άποψη επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν. Τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω τώρα θυμήθηκε να τον καταδικάσει, αφού επιτέλους βρέθηκαν κάποιοι στο ΕΛΚ και ο Γιούνκερ προς τιμήν τους, ζήτησαν την αποπομπή του. Όταν όμως μόλις πριν λίγες μέρες αποθέωνε τον Όρμπαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο κ. Κύρτσος, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα. Ενώ και πριν λίγους μήνες όταν αναφέρθηκα εγώ στο βήμα της Βουλής κριτικά στον Όρμπαν από κάτω μου φώναζαν από τις πρώτες θέσεις των εδράνων της ΝΔ, «μη λες για τον Όρμπαν, πήρε 49%».

Ο Μητσοτάκης δεν καταδίκασε από άποψη τις επιθέσεις σε βουλευτές

«Από άποψη επίσης ο κος Μητσοτάκης δεν καταδίκασε τις επιθέσεις και τις μαφιόζικες απειλές σε βουλευτές. Για τις τραμπούκικες απειλές, τις μαφιόζικες απειλές. Δεν ψέλλισε ούτε μια κουβέντα. Από άποψη δεν καταδίκασε την απόπειρα των ταγμάτων εφόδου της ακροδεξιάς, που ήθελαν να εισβάλλουν στη Βουλή με σχέδιο κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων. Από άποψη σώπαινε και άφηνε τον Αντιπρόεδρό του και τον σκιώδη Πρόεδρο κ. Σαμαρά, να ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού. Το έκανε από άποψη γιατί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης. Από τη στιγμή μάλιστα, που αυτή η πολιτική αντίληψη, απολύτως περιθωριακή πριν κάποια χρόνια, τώρα ξεπλένεται από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου», πρόσθεσε.

Ευρωεκλογές η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη

«Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, το φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού, συνιστούν πλέον μια διογκούμενη απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τους λαούς της ηπείρου. Διαπίστωσε ότι συγκροτείται ένας ακραίος αντιευρωπαϊκός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα.

Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς είπε: «Το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των προοδευτικών δυνάμεων που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: Στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους. Και είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Δυνάμεων που δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά μοιράζονται ένα κοινό όραμα μιας Ευρώπης η οποία πρέπει να αναδομηθεί στη βάση αρχών όπως: ο σεβασμός στη δημοκρατία, η προστασία της εργασίας, η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, το καθήκον της άμεσης και ουσιαστικής απάντησης στην κλιματική αλλαγή».

«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο», είπε ο πρωθυπουργός. «Και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης. Μαζί με τη Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.  Όχι μόνος. Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».

Και κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα λέγοντας:

«Σας ζητώ λοιπόν με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας. Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Και κατέληξε: «Το 2018 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο. Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις