Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Γιάννης Μπεχράκης: Συλλυπητήρια Παυλόπουλου για τον “φωτορεπόρτερ του πεδίου της μάχης”!

Γιάννης Μπεχράκης: Συλλυπητήρια Παυλόπουλου για τον “φωτορεπόρτερ του πεδίου της μάχης”!
φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Γιάννης Μπεχράκης υπηρέτησε κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης και έκανε πολλές φορές περήφανη την Ελλάδα, είπε, μεταξύ, άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Γιάννης Μπεχράκης τίμησε όσο ελάχιστοι το επάγγελμά του και τη χώρα του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του την Κυριακή (3.3.2019).

Ο Πρόεδρος εξέφρασε στην κ. Ελισάβετ Μπεχράκη-Σαρίδου τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο του συζύγου της.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον βραβευθέντα με Πούλιντζερ φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του.

Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι “δεν είναι τόσο το βραβείο Πούλιντζερ, όσο ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε αυτή η κορυφαία, για έναν φωτορεπόρτερ, διάκριση στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός συνίσταται στο ότι υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή της. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως είμαστε κι εμείς περήφανοι για εσάς, πολλώ μάλλον επειδή είστε Έλληνες και τιμάτε στο ακέραιο την καταγωγή σας”.

Γιάννης Μπεχράκης – Τα καρέ της ζωής του – Οι πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε νωρίς αλλά στη σύντομη ζωή του φρόντισε να γράψει ιστορία. Και να χαρίσει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά καρέ, καταγράφοντας, πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, ιστορικές στιγμές.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: «δεν γνώριζα»», είχε πεί ο ίδιος. Και αυτό έκανε: αποτύπωνε την ιστορία.

Από το Γκρόζνι της Τσετσενίας έως την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί, από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη. Έζησε και φωτογράφισε το δράμα των προσφύγων, των Κούρδων, των Σύρων, των Αλβανών, των Κοσοβάρων.

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, 2 Μαρτίου, νικημένος από τον καρκίνο. Ήταν μόλις 58 ετών.

Ακολουθούν, μερικές μόνο, από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Γιάννης Μπεχράκης για να μην μπορεί κανείς να πει «δεν ήξερα…».

Δείτε μερικές από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του ανά τον κόσμο

Tο 2000, ο Γιάννης Μπεχράκης κάλυπτε τον εμφύλιο στην Σιέρρα Λεόνε. Ταξίδευε ο ίδιος και άλλοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία με φορτηγά του στρατού περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Φριτάουν.

Click4more: Γιάννης Μπεχράκης: Πριν από 19 χρόνια ξεγέλασε τον θάνατο

Ο ίδιος ο Γιάννης Μπεχράκης εκείνη την ημέρα ξεγέλασε τον θάνατο αλλά έχασε δυο πολύ καλούς του φίλους. Τότε, τράβηξε και μια φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου φωτορεπορτάζ. Πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο φωτογράφος μετά την απίστευτη περιπέτεια που είχε ζήσει.

Ξαφνικά, όπως είχε διηγηθεί ο ίδιος πετάχτηκαν ένοπλοι και άρχισαν να τους πυροβολούν μέσα από κάτι θάμνους. Στην κυριολεξία τους γάζωναν. Ο ίδιος τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι. Όμως, ο φίλος του Αμερικανός δημοσιογράφος, Κέρτ Σκορκ πέθανε ακαριαία αφού δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις