Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι θέτει τεράστιο ζήτημα, διότι αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο 100 ατόμων που όχι μόνον δεν ανέλαβε η κυβέρνηση, διά των παραιτήσεων των αρμοδίων υπουργών, αλλά προσπάθησε να συγκαλύψει. «Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτείται ως ελάχιστος σεβασμός προς τη μνήμη των θυμάτων», σημείωσε ο κ. Δένδιας και παρατήρησε ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δεν είπε κουβέντα για το θέμα, παρότι ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, το έθεσε από την έναρξη ακόμη της συνεδρίασης.
«Χάθηκαν 101 ζωές και δεν υπήρχε τσίπα σε κανέναν να παραιτηθεί. Πλημμέλημα σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, κακούργημα για όποιον συνειδητοποιήσει το χάος, την ανοργανωσιά, την έλλειψη υπευθυνότητας, τον κυνισμό, την αδιαφορία για καθήκοντα που τους είχε αναθέσει η Πολιτεία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διεκδικούσε να πάρει την εξουσία με κάθε τρόπο, την πήρε και στο Μάτι ήταν όλοι δικοί του, άρα δική του είναι και όλη η πολιτική και ηθική ευθύνη.
«Οι πολιτικές και ηθικές ευθύνες καταγράφονται μέσα στην Ιστορία και τη συνείδηση του ελληνικού λαού που μας κρίνει, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ελάχιστους μήνες από τη μεγάλη αυτή ανθρώπινη τραγωδία, η Δικαιοσύνη με γρήγορες διαδικασίες έβγαλε πόρισμα και απαγγέλει κατηγορίες. Αυτό είναι μια απάντηση σε όλη την υστερία και τη δημαγωγία και τη φρικτή ψευδολογία ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία. Είναι εντελώς μόνη, εντελώς ανεξάρτητη και απερίσπαστη να προχωρήσει τους φακέλους και τα θέματα, τα οποία κρίνει και θέλει να προχωρήσει», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
Ωστόσο, ο κ. Ξυδάκης ζήτησε να αναρωτηθούν όλοι στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου, πότε έγινε δικαστική διερεύνηση, πότε αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες, πότε συγκροτήθηκαν κατηγορητήρια και πότε έφτασαν ενώπιον του ακροατηρίου. «Ας τα θυμόμαστε αυτά, διότι κανείς δεν είναι χθεσινός, όλοι συμμετέχουμε στα πάθη και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού και όλοι έχουμε το μερίδιο της πολιτικής ή ηθικής ευθύνης, αλλά οι ποινικές ευθύνες αφορούν τα δικαστήρια», κατέληξε.