Δευτέρα, 8 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Το σκοτάδι της εξουσίας σκοτώνει τη Βενεζουέλα – Εικόνες που προκαλούν οργή και θλίψη

Το σκοτάδι της εξουσίας σκοτώνει τη Βενεζουέλα – Εικόνες που προκαλούν οργή και θλίψη

Ανεξάρτητα με το ποια πλευρά είναι ο καθένας, είτε με τον Μαδούρο είτε με τον Γκουαϊδο, είτε με την κυβέρνηση είτε με την αντιπολίτευση, η ουσία είναι μια: η εξουσία (όχι μόνο ο Μαδούρο) σκοτώνει ανθρώπους στη Βενεζουέλα.

Δεν τους βυθίζει στο σκοτάδι. Τους καταδικάζει σε θάνατο. Δεν έχει να κάνει με τον Μαδούρο ή τον Γκουαϊδό. Είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν. Το βρέφος που οι γιατροί προσπαθούσαν να του δώσουν οξυγόνο με αντλία χειρός. Είναι η μάνα στη Βενεζουέλα που αναγκάστηκε να πάρει στα χέρια τη νεκρή κόρη της για να τη μεταφέρει στο νεκροτομείο. Είναι εκείνοι, παιδιά ανάμεσά τους, που με κομμένα μπουκάλια και κουβάς προσπαθούν να βρουν λίγο νερό από το ποτάμι.

Με τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό να θέλουν την εξουσία και τους… έξω να νοιάζονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από το μπλακ άουτ, την πείνα, τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που κοστίζουν ζωές, οι πολίτες της Βενεζουέλα συνεχίζουν να ζουν το δικό τους δράμα.

Όπως η Ελίζαμπεθ Ντίας που είχε την κόρη της να ξεψυχά στα χέρια της γιατί δυο νοσοκομεία δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν εξαιτίας της παρατεταμένης διακοπής ρεύματος. Τη μητέρα που αναγκάστηκε να μεταφέρει στα χέρια την 19χρονη κόρη της, που έπασχε από παράλυση και ασιτία. Η Ντίας πήρε στα χέρια την κόρη της για να την πάει σε νοσοκομείο στην Βαλένσια, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Όταν όμως έφτασε εκεί, οι γιατροί της είπαν πως δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν. Γιατί η βάρδιά τους είχε τελειώσει (!) και γιατί το νοσοκομείο δεν είχε ρεύμα. Τη «συμβούλευσαν», όμως, να πάει σε άλλο νοσοκομείο, στην περιοχής Λας Λόμας. Η Ντίας είχε την κόρη της στα χέρια της. Έφτασε στο δεύτερο νοσοκομείο. Κι εκεί «πόρτα». Δεν υπήρχε γεννήτρια.

https://youtu.be/CAFFPtAZkJo

Το κορίτσι πέθανε στα χέρια της μητέρας του. Που αναγκάστηκε να τη μεταφέρει σε νεκροτομείο. Μόνο που η κακή οικονομική της κατάσταση δεν της επέτρεψε να μπορέσει να θάψει το παιδί της όπως θα έπρεπε.

Οι δραματικές αυτές εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου μόλις λίγες μέρες μετά το σοκαριστικό video από μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, όπου γιατροί, στο σκοτάδι, προσπαθούσαν απελπισμένα με αντλία χειρός να παράσχουν οξυγόνο σε ένα νεογέννητο βρέφος. Όλα έγιναν στην κλινική Άβιλα στο Καράκας. Οι νοσοκόμες, υπό το φως κεριών, προσπαθούσαν να παρακολουθούν την πορεία των νεογέννητων που βρίσκονταν στις θερμοκοιτίδες γιατί είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Το μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα προκαλεί προβλήματα και στην υδροδότηση. Δεν είναι μόνο προβλήματα στα μαγαζιά που αναγκάζονται να μείνουν κλειστά γιατί δεν έχουν ρεύμα. Είναι και το ηλεκτρικό σύστημα για τη διανομή του νερού από τις δεξαμενές που έχει καταρρεύσει και δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας του μπλακ άουτ.

Το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι παρακάτω εικόνες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με κουβάδες, πλαστικά δοχεία, ακόμη και κομμένα πλαστικά μπουκάλια, γεμίζουν όπου βρουν και όπως μπορούν νερό. Οι περισσότεροι συνωστίστηκαν στο ποτάμι που βρίσκεται στο Καράκας. Και παίρνουν νερό το οποίο ξέρουν ότι δεν πίνεται αλλά τουλάχιστον μπορούν να κάνουν ένα υποτυπώδες μπάνιο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις