Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την στάση που θα τηρήσουν οι Έλληνες παίκτες (Μυτιληναίος, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος), καθώς και οι ξένοι. Οι ελπίδες της ΔΕΗ εστιάζονται αυτή την φορά στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού (πιο φιλικοί για τους υποψήφιους επενδυτές), καθώς επίσης και στο ενδιαφέρον από άλλους. Τα σενάρια αυτά ήρθαν μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στην Κίνα πριν από μερικές ημέρες.
Οι ενδιαφερόμενοι που τηρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια της προκήρυξης θα υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη ΔΕΗ και αμέσως μετά, στις 16 Μαρτίου θα έχουν πρόσβαση στο VDR για τον τεχνικοοικονομικό έλεγχο των μονάδων και παράλληλα θα παραλάβουν το πρώτο σχέδιο της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το SPA, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 7 με 8 Μαΐου.
Ο Μ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι σήμερα στον διαγωνισμό θα εμφανιστούν οι Κινέζοι και ο λόγος για την CMEC με την οποία η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη Μελίτη αλλά και της China Energy η οποία συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου και αποσύρθηκε στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Να θυμίσουμε ότι η Κομισιόν είναι αρνητική ή τουλάχιστον επιφυλακτική στην είσοδο κινέζικων εταιριών στην ενέργεια στην περιοχή της Ευρωζώνης. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε ο Μ. Παναγιωτάκης για το ενδεχόμενο αυτό σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να απορρίπτει η ΕΕ υποψήφιους επενδυτές με μόνο αιτιολογικό τη χώρα προέλευσής τους.
Κάτι τέτοιο, ανάφερε χαρακτηριστικά, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποτυχία τον διαγωνισμό και τότε η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στα στελέχη της Κομισιόν που χειρίζονται την υπόθεση και τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους προϊσταμένους τους επιτρόπους. Οι αναφορές του Μ. Παναγιωτάκη συνδέονται με την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. προς τη ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία υπενθύμιζε συγκεκριμένο όρο έγκρισης της Πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κινεζικής State Grid – ελληνικού Δημοσίου που προβλέπει την αναθεώρησή της σε περίπτωση που κινεζική εταιρεία με τον ίδιο μέτοχο (κινεζικό δημόσιο) δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Η παρέμβαση αυτή της Κομισιόν έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης και συνδέθηκε εύλογα με τη συμμετοχή της China Energy στον διαγωνισμό.
Οι Έλληνες επενδυτές που είχαν παρουσιαστεί στον προηγούμενο διαγωνισμό εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ωστόσο είναι σίγουρο, ότι σήμερα θα δώσουν το παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι εκεί και στην τελική φάση της διαδικασίας.
Καίριο ζήτημα για την κοινοπραξία της τσεχικής εταιρείας Seven Energy με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κρίσιμη παράμετρος παραμένει ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών-κερδών για μία εξαετία όπως διατυπώθηκε και επισήμως στην προσφορά που κατέθεσε στον πρώτο διαγωνισμό.
Να σημειωθεί ότι η «Μυτιληναίος» που κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό εκτιμά ότι τόσο η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για τον νέο διαγωνισμό όσο και η προκήρυξη της ΔΕΗ δεν διαφοροποιούν τα πράγματα σε σχέση με τον λιγνίτη ως επένδυση σήμερα. Η πλευρά της κοινοπραξίας China Energy-Κοπελούζου τέλος, το ενδιαφέρον της οποίας είχε εστιαστεί στη μονάδα της Μελίτης αναμένει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς τροφοδοσίας της μονάδας με λιγνίτη.