Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Brexit – Τελεσίγραφο στη Βρετανία και παράταση για αποχώρηση στις 22 Μαΐου

Brexit – Τελεσίγραφο στη Βρετανία και παράταση για αποχώρηση στις 22 Μαΐου
Φωτογραφία EPA

Παράταση στο Brexit έως τις 22 Μαΐου έδωσαν οι 27 στην Τερέζα Μέι.
Η Βρετανία καλείται να αποφασίσει έως τις 12 Απριλίου τι θέλει να κάνει.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης τον Απρίλιο χωρίς συμφωνία.
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Brexit στις 22 Μαΐου με συμφωνία Βρετανίας Ε.Ε ή στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία; Ιδού το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Βρετανοί μετά τα δυο σενάρια και το… τελεσίγραφο που έδωσαν οι 27 στην Τερέζα Μέι, κατά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και οι αρχηγοί των των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit. Τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες απέτρεψαν μεν τον κίνδυνο άτακτης αποχώρησης στις 29 Μαρτίου. Προς το παρόν ορίστηκε η προθεσμία: το αδιέξοδο πρέπει να έχει αρθεί έως τις 12 Απριλίου.

Οι 27 αποφάσισαν έτσι να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και πια θα είναι στο… γήπεδο του Λονδίνου η μπάλα, με τη Βρετανία να καλείται «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει ως τότε εάν θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου). Εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, «η επιλογή της μακράς παράτασης θα γίνει αυτομάτως αδύνατη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Brexit
Φωτογραφία EPA

Ο Τουσκ διαβεβαίωσε πως μέχρι τη 12η Απριλίου, «όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές» για τη Βρετανία: «αποχώρηση με συμφωνία, αποχώρηση χωρίς συμφωνία, μακρά παράταση ή ανάκληση του Brexit» τόνισε μετά τις πολύωρες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας 90λεπτης συζήτησής του με τη Μέι.

«Έχουμε τώρα φθάσει στην ώρα της απόφασης», τόνισε από τη δική της πλευρά η Μέι, που πασχίζει να ξεπεράσει την εξέγερση των σκληρότερων Brexiteers στο κόμμα της. «Θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσω πως θα μπορέσουμε να φύγουμε βάσει συμφωνίας και να πάμε τη χώρα μας μπροστά», πρόσθεσε, διατρανώνοντας: «θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ».

Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των 27 επαναλαμβάνουν ότι δεν θα υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών και προειδοποιούν τη Μέι πως η όποια δέσμευση κάνει για να κερδίσει ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να συμμορφώνεται προς το γράμμα και προς το πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Η Μέι ζητούσε παράταση της διαδικασίας ως τις 30 Ιουνίου αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε εναντίον της καθυστέρησης πέραν της 23ης Μαΐου, διότι αυτό θα δημιουργούσε «σημαντικούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους». Το εάν και κατά πόσον η Μέι θα καταφέρει να εγκριθεί εντέλει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων μένει να αποδειχθεί.

«Εξασφαλίσαμε δύο εβδομάδες»

Η Μέι δεν έπεισε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές. Η συζήτηση ως προς αυτό «δεν πήγε καλά», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι 27 «συνειδητοποίησαν ότι δεν το πιστεύει ούτε η ίδια. Δεν θέλουν να φανεί σαν να αναγκάζουμε τους Βρετανούς να φύγουν τώρα αμέσως. Αλλά αναζητούμε τρόπο να τελειώσει η αγωνία».

Αν και η πολιτική των τελεσιγράφων, η νέα προθεσμία που έδωσαν οι Βρυξέλλες για το Brexit, ενδέχεται να εντάσσεται στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη Μέι, είναι επίσης σαφές ότι η ανυπομονησία των Ευρωπαίων μεγαλώνει, καθώς έχουν άλλες προτεραιότητες: από το να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας ως το να ανακόψουν την άνοδο των εθνικισμών.

«Περάσαμε επτά δύσκολες ώρες για να εξασφαλίσουμε δύο εβδομάδες», είπε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αυτό «απλά μας επιτρέπει να πούμε με καθαρή συνείδηση ότι δεν πετάξαμε κάτω τους Βρετανούς μπροστά στο λεωφορείο που ερχόταν», είπε χαρακτηριστικά, αλλά «τη 12η Απριλίου, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και χθες», συμπλήρωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις