Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από οροθετικό σε άλλον οροθετικό ασθενή!

Πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από οροθετικό σε άλλον οροθετικό ασθενή!

Ένα νεφρό που δώρισε μια οροθετική γυναίκα μεταμοσχεύτηκε αυτήν την εβδομάδα σε άλλον οροθετικό ασθενή στη Βαλτιμόρη. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο, σύμφωνα με τους γιατρούς, και θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστεί η έλλειψη οργάνων.

Η Νίνα Μαρτίνεζ, 35 ετών, δώρισε το νεφρό της σε έναν ασθενή, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Η επέμβαση έγινε την Δευτέρα.

“Αισθάνομαι πολύ καλά” είπε η νεαρή γυναίκα, που εμφανίστηκε χαμογελαστή και σε καλή κατάσταση στη συνέντευξη Τύπου. “Είναι ωραίο να έχουμε καλές ειδήσεις, επειδή υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα προβλήματα για τους φορείς του HIV”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ανώνυμο λήπτη, “είναι θαυμάσια”, όπως είπε η Κριστίν Ντουράντ, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς.

Το 2013 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικύρωσε έναν νόμο με βάση τον οποίο τα όργανα που λαμβάνονται από οροθετικούς ασθενείς μετά τον θάνατό τους επιτρέπεται να μεταμοσχεύονται σε οροθετικούς λήπτες. Οι τελευταίοι μπορούν φυσικά να λαμβάνουν όργανα και από ανθρώπους που δεν είναι φορείς του HIV, όπως κάθε άλλος ασθενής στις λίστες αναμονής.

Όμως, οι οροθετικοί που είναι σε καλή φυσική κατάσταση δεν μπορούσαν να δωρίσουν τα νεφρά τους σε κάποιον συγγενή ή άγνωστο ασθενή. Οι γιατροί φοβούνταν ότι μόνο με ένα νεφρό, ο ιός και τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα επηρέαζαν υπερβολικά την υγεία του δωρητή.

Από περιορισμένος έως μηδενικός ο κίνδυνος

Έπειτα από ευρεία μελέτη ωστόσο, οι ερευνητές πείστηκαν ότι ο κίνδυνος ήταν ουσιαστικά μηδενικός και το νοσοκομείο έλαβε το 2016 την έγκριση να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση “από ζώντα σε ζώντα” άνθρωπο.

Αρχικά, η Μαρτίνεζ, που ζει στην Ατλάντα, ήθελε να δωρίσει το νεφρό της σε έναν φίλο της. Μετά τον θάνατό του, εμπνεόμενη και από ένα επεισόδιο της γνωστής ιατρικής σειράς Grey’s Anatomy, επικοινώνησε με το νοσοκομείο και δήλωσε εθελόντρια. “Ήξερα ότι με περίμεναν”, εξήγησε.

“Πλέον, άνοιξε ο δρόμος ώστε οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV να γίνουν δωρητές νεφρού”, είπε ο Ντόρι Σέγκεφ, ο χειρουργός που έκανε την αφαίρεση του νεφρού της Μαρτίνεζ. “Πριν από 30 χρόνια, η ασθένεια σήμαινε θανατική καταδίκη. Όπως τώρα, ένας άνθρωπος με HIV μπορεί να σώσει μια ζωή”, πρόσθεσε.

100.000 περιμένουν για ένα όργανο!

Όπως και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη οργάνων. Περίπου 100.000 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα για να βρεθεί ένας κατάλληλος νεφρός για αυτούς. Η Κριστίν Ντουράντ υπολογίζει ότι σχεδόν 10.000 οροθετικοί κάνουν αιμοκάθαρση ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πλέον να λάβουν νεφρούς από άλλους οροθετικούς, κάτι που θα μειώσει και τον αριθμό των συνολικών ασθενών στη λίστα αναμονής. Μοναδικές προϋποθέσεις: οι δωρητές να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό, κάτι που επιτυγχάνουν πολλοί χάρη στα καινούρια αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η Νίνα Μαρτίνεζ ετοιμάζεται τώρα για άλλη μια μεγάλη πρόκληση: το φθινόπωρο θα τρέξει μαραθώνιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις