Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

«Ιφιγένεια» τα επιχειρηματικά δάνεια για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

«Ιφιγένεια» τα επιχειρηματικά δάνεια για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.
Φωτογραφία InTime News

Η κυβέρνηση όπως παραδέχθηκαν και στην Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές και να λάβουν το Eurogroup της 5ης Απριλίου την πολυπόθητη έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ.

Το υπουργείο Οικονομικών και ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου ο συμβιβασμός να είναι λιγότερο επώδυνος. Όχι επειδή η ελληνική οικονομία χρειάζεται πάση θυσία το ένα δισ. ευρώ, αλλά επειδή θέλει να μην σταλεί από τους δανειστές αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Δεδομένου μάλιστα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την θητεία να κάνει εκλογές τον Φθινόπωρο, σίγουρα δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει απέναντι τις αγορές και να βρίσκεται σε συνεχή πίεση.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Πλέον ο αριθμός των επιχειρηματικών δανείων που θα έχουν την δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική ρύθμιση που κατατέθηκε, αφού το υπόλοιπο του δανείου μειώθηκε στα 100.000 ευρώ, έναντι 130.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Έτσι προκειμένου κάποιο επιχειρηματικό δάνειο να μπει στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει:

  • Το υπόλοιπο του δανείου να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου κάτω από τις 175.000 ευρώ.
  • Η ακίνητη περιουσία και τα οχήματα του δανειολήπτη και της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν σε αξία τα 80.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Είναι σαφές ότι πλέον η περίμετρος έχει περιοριστεί σημαντικά. Ενώ η αρχική εκτίμηση όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους τραπεζίτες και επήλθε συμφωνία ήταν ότι θα αφορούσε δάνεια περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τώρα με την τελική ρύθμιση η περίμετρος υποχωρεί στα επίπεδα του ενός μόλις δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι δεν θα προσέλθουν όλοι όσοι μπορούν, γίνεται κατανοητό ότι τελικά θα προστατευτούν πολύ λιγότεροι από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπει ότι η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα κρίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ο χρόνος έναρξης όλων των διατάξεων του νέου πλαισίου τοποθετείται στην 30η Απριλίου 2019.

Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη. Προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (Euribor τριμήνου + 2%), προκειμένου να προσδιορίζεται σχετικά χαμηλή μηνιαία δόση, ώστε να περιορίζεται τόσο ο κίνδυνος αυτή να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί, όσο και η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο νόμος αυτός θα είναι «εφάπαξ» γιατί αλλιώς «δεν μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό πως επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Όλο αυτό έχει αρχή και τέλος».

Εκτός από την αλλαγή που βάζει έναν ακόμα “κόφτη” σε όσους μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ο Γ. Δραγασάκης ανακοίνωσε κι άλλη μια νομοτεχνική αλλαγή: εάν ο αιτών της ένταξης στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία έχει άλλη άποψη για την εμπορική αξία του ακινήτου θα πρέπει να το αποδείξει. Ως εμπορική αξία του ακινήτου θα προσμετράται αυτή που έχει καταχωρηθεί στα βιβλία της Τράπεζας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις