Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια: Συμφωνίες και… νουθεσίες στον Ζάεφ

Τσίπρας Σκόπια Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Στη σκιά δυο εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ γίνεται σήμερα (02.04.2019) η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρεια Μακεδονία.

Οι δυο πρωθυπουργοί μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα μετρήσουν τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών αφού ο μεν Ζόραν Ζάεφ στις 21 Απριλίου έχει προεδρικές εκλογές ενώ στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Έτσι πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει αυτή η συνάντηση αφού είναι η πρώτη μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προφανώς και ιδιαίτερη πολιτική σημασία και για τις δυο χώρες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας πάντως στο MIA -επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας  Μακεδονίας -αναφέρθηκε στις πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Συμφωνία ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά. Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή τετ α τετ  συνάντηση που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να του θέσει το θέμα των εμπορικών σημάτων μετά από την ενημέρωση που είχε στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες οινοποιούς και θα του επισημάνει ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη καθώς δεν βοηθάει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την επίσκεψη ιστορικής σημασίας, «βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας». Επισήμαιναν ακόμα ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογράφουν ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι οι εξής:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας
– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016
– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών
– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος αναμένεται να φτάσει νωρίς το πρωί σήμερα στα Σκόπια θα έχει μια γεμάτη ημέρα καθώς πέρα από τις πολιτικές συναντήσεις θα μετέχει και στο επιχειρηματικό φόρουμ.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια:

Στις 11.00 π.μ θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα έχει  τετ α τετ συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στις 11.55 π.μ θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) και στις 13.00 θα υπογράφουν οι διμερείς συμφωνίες.

Στις 13.30 θα γίνουν ο κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους) και στις 14.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

Στις 17.30 θα γίνει το Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες και στις 19.30 το επίσημο δείπνο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόρικα Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η… συνοδεία του

Τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια συνοδεύουν:

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης,
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς,
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,
Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης,
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης,
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου,
Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης,
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στα Σκόπια θα φτάσουν και 120 επιχειρηματίες  και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή επιθυμούν να μπουν στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προέρχονται από τον τομέα των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών. Στο  επιχειρηματικό φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, APIVITA.

Οι εταιρίες από τη Βόρεια Ελλάδα

Doc Pharma AE, ΙΣΟΜΑΤ ΑΒΕΕ – Βιομ. Δομικών Χημικών και Κονιάματος, ΓΕΩΤΕΚ ΑΤΕ, Δαστερίδης Νικ. ΑΒΕΕ, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας – ΕΚΕ, Κ. Κουμτζής ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, ΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ – Μονάδα Ξύλου, Selecta ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΧΟΝΟΣ ΣΝΑΚ ΑΒΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Τηλεματική, EDIL HELLAS, New Age ΑΒΕΕ – Βιομηχανία Ενδυμάτων και Εφαρμογών, Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα / Γρανίτες, Αυγοδιατροφική ΑΕ, Δομική Π.Παυλίδης ΑΕ & Στέρεα Καύσιμα, Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ, Εταιρεία ΝΕΦΕΛΗ fruit AE, Βουλγαράκης Γεώργιος ΙΚΕ (ΒΟΡΑΣ) – Επεξεργασία Προϊόντων, GAIA Επιχειρείν, Κτήμα Αλφα (Alpha Estate), Γιώτας ΑΕ, ΑΦΟΙ ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ, Ελληνικές Νοστιμιές, ELATON, Οινοποιία Μαλαματίνας και ΥΙΟΣ, VARDAX SA, Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις