Κόσμος

Brexit: «Όχι σε όλα» ξανά και τώρα… χάος και αβεβαιότητα

Όχι στην παραμονή στην Ε.Ε., όχι στη συμφωνία της Τερέζα Μέι, όχι στο Brexit χωρίς συμφωνία, όχι στις εναλλακτικές. Οι Βρετανοί βουλευτές σε… άρνηση, εξακολουθούν να οδηγούν τη χώρα στο «γκρεμό» μιας άτακτης, χωρίς συμφωνία, εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν η πρώτη σκέψη μόλις ακούτε Brexit είναι πως έχετε κουραστεί να ακούτε ότι η Βρετανική Βουλή κάτι… απέρριψε μάλλον θα πρέπει να περιμένετε κι άλλα «όχι». Τα τελευταία τέσσερα όχι αφορούν στις εναλλακτικές της συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όλες οι εναλλακτικές (και οι τέσσερις) απορρίφθηκαν από τους βουλευτές. Ήταν οι λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» που έγιναν αργά το βράδυ της Δευτέρας (01.04.2019).

[read4more]

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά

Η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά

Η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά και

Η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως λύση της ύστατης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά.

Η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή στην ενιαία αγορά, συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

«Και τώρα;» θα αναρωτηθεί κανείς. Τώρα, η Τερέζα Μέι ίσως κάνει μια τέταρτη προσπάθεια να περάσει η συμφωνία της με την Ε.Ε. Μια συμφωνία που, υπενθυμίζεται, έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη βρετανική Βουλή. Όμως ο χρόνος πιέζει και το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς καμία συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι ορατό.

Το ενδεχόμενο να πάει ξανά στη Βουλή η πρόταση της Μέι άφησε ανοιχτό ο υπουργός Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. «Η Βρετανία μπορεί να αποφύγει μια μακρά αναβολή του Brexit και να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 11 ημέρες εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα», είπε, υπονοώντας έτσι ότι ίσως η πρόταση Μέι επιστρέψει στη Βουλή. Αν μια συμφωνία δεν εγκριθεί τις επόμενες μέρες ίσως η Βρετανία αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Και τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα.

Αν τελικά επανέλθει στη Βουλή η πρόταση Μέι και η συμφωνία απορριφθεί για τέταρτη φορά στην ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, δεν αποκλείεται, όπως γράφει η Sun, η κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της «διστακτικής» αποδοχής της παραμονής της χώρας στην τελωνειακή ένωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα καταγράφεται ήδη διευρυνόμενη συναίνεση στις τάξεις της κυβέρνησης προς αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε, η πρόταση να παραμείνει η Βρετανία στην τελωνειακή ένωση απορρίφθηκε με μόλις τρεις ψήφους διαφορά κατά τη διάρκεια των λεγόμενων ενδεικτικών ψηφοφοριών για τις εναλλακτικές ως προς το Brexit, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα.

Αργότερα θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο κι εκεί ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέου, δεύτερου, δημοψηφίσματος όπως έγραψε στο Twitter κορυφαίος πολιτικός ρεπόρτερ των Times. Ο Χάμοντ θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit για δυο λόγους: ούτε το Συντηρητικό κόμμα αλλά ούτε και η χώρα μπορούν να αντέξουν νέες πρόωρες εκλογές.

Ο Χάμοντ θα πει πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Μήνυμα» Μπαρνιέ

Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την ήδη συμφωνηθείσα συμφωνία διαζυγίου με τη Βρετανία αν καθυστερήσει εκ νέου το Brexit, διεμήνυσε στο Λονδίνο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν θα λάβει μεταβατική περίοδο αν δεν κάνει δεκτή τη συμφωνία.

«Στη διάρκεια της παράτασης δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα κράτος μέλος για μελλοντικές σχέσεις. Δεν υπάρχει το νόμιμο δικαίωμα για να το πράξουμε», είπε ο Μπαρνιέ στη διάρκεια συζήτησης ενός think-tank.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο η Βρετανία από την ΕΕ είναι να δεχτεί τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Αυτή είναι η μοναδική δυνατή συμφωνία να οργανωθεί η αποχώρηση με τακτικό τρόπο», κατέληξε.

Νέα παραίτηση

Μέσα σε όλο αυτό το… ωραίο κλίμα, η Τερέζα Μέι είδε ακόμη έναν βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, του οποίου ηγείται, να παραιτείται. Πρόκειται για τον Νικ Μπόουλς, υπέρμαχο ενός ήπιου Brexit.

Ο Μπόουλς είχε καταθέσει μια πρόταση που προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει σε μια εκδοχή της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Όταν αυτή απορρίφθηκε, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος ανακοίνωσε ότι παραιτείται. «Απέτυχα πρωτίστως διότι το κόμμα μου αρνείται να συμβιβαστεί», είπε ο Μπόουλς λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, παρότι συνάδελφοί του τον προέτρεπαν να μην το κάνει. «Το Συντηρητικό Κόμμα φάνηκε ανίκανο να συμβιβαστεί, κατά συνέπεια θα γίνω ανεξάρτητος προοδευτικός Συντηρητικός [βουλευτής]», έγραψε αργότερα στο Twitter.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα