Πολιτική

Όλα όσα συμφώνησαν Τσίπρας – Ζάεφ για εμπορικά σήματα και… αγάλματα

Το εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ δεν εμπόδισε τον Έλληνα πρωθυπουργό να βάλει στις συνομιλίες τα θέματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντικά προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη η συμφωνία των Πρεσπών. Όλα όσα συζήτησαν πίσω από τις... κλειστές πόρτες Τσίπρας και Ζάεφ.

Στο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογο του της Βόρειας  Μακεδονίας, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δυναμικά το θέμα των εμπορικών σημάτων και της διαφήμισης των προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς αυτή η πτυχή του θέματος  απασχολεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο της βόρειας Ελλάδας.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Ζόραν Ζάεφ τα όσα άκουσε στη Θεσσαλονίκη από τους Βορειοελλαδίτες οινοποιούς, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιστατικό που συνέβη στην έκθεση κρασιών που έγινε στην Γερμανία. Εκεί –όπως είναι γνωστό – χρειάστηκε η παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας για να αλλάξει όνομα του περίπτερου της Βόρειας Μακεδονίας καθώς χρησιμοποίησε το όνομα Μακεδονία παραπλανώντας τους επισκέπτες.

[read4more]

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγκεκριμένα όταν τα προϊόντα της γειτονικής μας χώρας διαφημίζονται στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν αυστηρά το νέο τους όνομα. Ο Ζόραν Ζάεφ παραδέχθηκε ότι αυτό είναι πρόβλημα για την ελληνική πλευρά και δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθεί άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τα σήματα των προϊόντων οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν το άρθρο ένα της συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο διευθετεί αυτά τα θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μάλιστα στον συνομιλητή του ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την χώρα μας και γι’ αυτό επέμεινε να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν η κοινή επιτροπή η οποία θα δώσει λύση στα θέματα αυτά και θα βάλει το πλαίσιο που θα κινούνται οι δυο χώρες προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ωστόσο ότι η οποία λύση βρεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες για την γεωγραφική προέλευση των προϊόντων.

Έτσι αποφασίστηκε μέσα στις 15 πρώτες μέρες του Μαΐου να συγκληθεί μια επιτροπή με ειδικούς από τις δυο χώρες με την συμμετοχή και άλλων Ευρωπαίων παραγόντων προκειμένου το ζήτημα αυτό να επιλυθεί άμεσα.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν ακόμα τα θέματα εκπαίδευσης καθώς και το τι θα γίνει με τα μνημεία και τα αγάλματα. Ο αρμόδιος υπουργός Μάρκος Μπόλαρης ζήτησε από τον ομόλόγο του να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικοί χάρτες που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία και επανέλαβε ότι όταν υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Μακεδονία αυτές να περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο που αφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Σε ό,τι αφορά τα αγάλματα και τα μνημεία η ελληνική πλευρά πρότεινε στους εκπροσώπους της Βόρειας Μακεδονίας:

–    Αλλαγή της ονομασίας τους, όπως έγινε στο αεροδρόμιο και το στάδιο των Σκοπίων
–    Αλλαγή στις ταμπλέτες που υπάρχουν επάνω στα μνημεία
–    Αφαίρεση αγαλμάτων
–    Ανταλλαγή αγαλμάτων
–    Κατασκευές καινούργιων μνημείων

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το ταξίδι αφού όπως επεσήμαναν κορυφαίες διπλωματικούς πηγές δεν επρόκειτο απλώς για μία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία αλλά για ένα καλά οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο που στόχο είχε την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών με βάση την   συμφωνία των Πρεσπών.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το διπλωματικό γραφείο της Ελλάδας στα Σκόπια σε πρεσβεία με την συμμετοχή τρίτων επιπλέον διπλωματών, ενώ παράλληλα στην Αθήνα θα δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη δομή στο υπουργείο Εξωτερικών που στόχο θα έχει την παρακολούθηση της συμφωνίας.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα