Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο Διάστημα

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής γυναίκας στο Διάστημα

Ένα σημαντικό ρεκόρ ετοιμάζεται να σπάσει η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ γράφοντας ιστορία.

Η Κριστίνα Κοχ όπως ανακοίνωσε η NASA θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής μιας γυναίκας στο διάστημα. Η αστροναύτης θα παρατείνει την παραμονή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως το Φεβρουάριο του 2020, πράγμα που θα της επιτρέψει να καταρρίψει το ρεκόρ των 288 ημερών της συμπατριώτισσας της Πέγκι Γουίτσον, το οποίο η τελευταία κατέχει από το Σεπτέμβριο του 2017.

Το διαστημικό ταξίδι της Κόχ για τον ISS είχε ξεκινήσει με ένα ρωσικό «Σογιούζ» στις 14 Μαρτίου με προοπτική να μείνει έξι μήνες, αλλά τώρα προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, συνεπώς θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες. Έτσι, η Κοχ θα αγγίξει και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

«Νιώθω θαυμάσια! Ήξερα ότι αυτό ήταν εδώ και καιρό μια πιθανότητα και τώρα το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε καταχαρούμενη η Κοχ, όταν έμαθε ότι η NASA αποφάσισε να την κρατήσει περισσότερο χρόνο στον ISS. Μάλιστα η Κοχ θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου έναν ασυνήθιστο «πρωτάρη», τον Χάζα Αλ Μανσουρί, τον πρώτο αστροναύτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέχρι τώρα το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής γυναίκας στο διάστημα (σε παραπάνω από μία διαστημικές πτήσεις) κατέχει επίσης η Πέγκι Γουίτσον της NASA με 665 μέρες. Το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα σε μια διαστημική πτήση -άνδρα ή γυναίκας- κατέχει ο Ρώσος κοσμοναύτης, Βαλέρι Πολιακόφ, ο οποίος πέρασε 438 μέρες συνεχόμενες στον -εκτός λειτουργίας πλέον- ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Μαρτίου 1995. Ένας άλλος Ρώσος κοσμοναύτης, ο Γκενάντι Παντάλκα, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα με 878 μέρες στη διάρκεια πέντε διαστημικών αποστολών.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις