Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Φύσσας: “Κάποιοι γονείς προτιμούν τα χρήματα από την εκπαίδευση”

Παναθηναϊκός – Φύσσας: “Κάποιοι γονείς προτιμούν τα χρήματα από την εκπαίδευση”
ΦΩΤΟ intime

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, Τάκης Φύσσας, μίλησε για την ενασχόλησή του με τα “φυτώρια” του Τριφυλλιού και ανέλυσε τις δυσκολίες στην επαφή με τα παιδιά, αλλά και κυρίως τους γονείς.

Την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό και τις ακαδημίες της ομάδας, ανέλυσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Live Sport», ο Τάκης Φύσσας, σχολιάζοντας και τα κίνητρα με τα οποία αποφασίζουν πολλοί γονείς για τα παιδιά τους.

Οι δηλώσεις του Φύσσα

Για το αν θέλει να περάσει το πάθος και τη μαχητικότητά του στα παιδιά: «Είναι κάπως διαφορετικό. Εγώ ήμουν έτοιμος παίκτης τότε και είχα έντονη συναισθηματική φόρτιση. Δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε. Η προτεραιότητα της ακαδημίας είναι να εκπαιδεύουμε σωστά τους παίκτες, να έχουν τη σχολική αγωγή τους και να πάρουν ποδοσφαιρικές βάσεις. Επίσης, όταν μιλάμε για ακαδημία, έχουμε τμήματα από Κ10 έως Κ20. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε κάθε ηλικία το ίδιο. Υπάρχει κοινή συνισταμένη, όπως να απολαμβάνουν τα παιδιά το ποδόσφαιρο, να βελτιώνονται και να αποκτήσουν της αξίες που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ακαδημία του Παναθηναϊκού. Σίγουρα μέχρι την ηλικία των 15 τα παιδιά ασχολούνται με το παιχνίδι και έχουν ίση μεταχείριση όσον αφορά τον χρόνο τους. Όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν να διαχωρίζονται. Αυτούς που δείχνουν περισσότερα, τους ετοιμάζουμε για την πρώτη ομάδα, γιατί ο στόχος της ακαδημίας είναι να στελεχώσει με όσους περισσότερους παίκτες μπορεί την πρώτη ομάδα».

Για τις αλλαγές που έχει κάνει: «Θα μιλήσω για όσα έκανα και θα κρίνετε εσείς. Γιατί και οι προκάτοχοί μου έβαλαν ένα λιθαράκι τους στο οικοδόμημα της ακαδημίας. Το πρώτο που ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω ήταν να εξηγήσω σε όλα τα παιδιά την ιστορία του συλλόγου. Η νοοτροπία μου είναι ότι πρέπει να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, χωρίς να πιέζουμε κάποιον με το ζόρι ή να γίνει οπαδός. Δεν έχουμε στόχο να φτιάξουμε οπαδούς, έχουμε παιδιά που ερχόμενα εδώ υποστηρίζουν άλλες ομάδες. Αλλά θέλουν να μάθουν τις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος. Το δεύτερο ήταν να υιοθετήσουμε ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα τα παιδιά να μπαίνουν στο γυμναστήριο, να δουλεύουν το σώμα τους, να έχουν τον κατάλληλο τρόπο ζωής. Πρέπει να αποκτήσουν την νοοτροπία του σύγχρονου ποδοσφαιριστή, να το κάνουν με μεράκι. Ακόμα μία αλλαγή ήταν ότι αύξησα τους παίκτες των ανταγωνιστικών τμημάτων, γιατί ήταν μικρός και δεν έβγαινε η σεζόν. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε παίκτες για τον Παναθηναϊκό, αλλά επειδή δε γίνεται να τα καταφέρνουν όλοι, ελπίζουμε όσοι πάνε αλλού, να έχουν πάρει γερές βάσεις».

Για το αν χρειάστηκε ποτέ να παρέμβει επειδή κάποιο παιδί ξεχνά πού βρίσκεται ή εκφράζεται υπέρ άλλης ομάδας: «Είναι μια ωραία ερώτηση. Εμείς εξηγούμε στα παιδιά σε ποιον σύλλογο βρίσκονται, τι έχουν πετύχει άνθρωποι όπως οι Σαραβάκος, Δώνης, Παπαβασιλείου, Φραντζέσκος, τους οποίους βλέπουν καθημερινά τα παιδιά, και θέλουμε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον που ζουν. Σίγουρα, σήμερα με τα social media υπάρχει δύσκολη κατάσταση και συμβουλεύουμε τους παίκτες να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις ακρότητες. Τους λέμε να προσέχουν, γιατί θα το βρουν μπροστά τους. Ευτυχώς, δεν έχει χρειαστεί να επέμβω με κάτι ακραίο».

Για το τι θα ήθελε να περάσει και δεν το έχει κάνει: «Είναι πολλά, αλλά δεν είναι εύκολο από οικονομικής άποψης. Έχουμε περάσει δύσκολα στην ακαδημία, αλλά κρατήσαμε ψηλά τη λειτουργία της. Προσπαθούμε να μη δείχνουμε στα παιδιά το πρόβλημα και το έχουμε πετύχει. Θα ήθελα να πηγαίνουμε στο εξωτερικό πιο συχνά ή να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε. Έχουμε μικρό μπάτζετ, αλλά οι ομάδες μας πρωταγωνιστούν. Πάνε στα Final 4, διεκδικούν τον τίτλο και αυτό πρέπει να ψάχνει ο Παναθηναϊκός, για να δημιουργεί κίνητρα. Για να σε προλάβω, άλλο ο στόχος, άλλο η νίκη. Τα τμήματα πρέπει να ψάχνουν τη διάκριση, αλλά να μην έχουν αυτοσκοπό την νίκη με κάθε κόστος. Αυτό δεν εκφράζει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν νικά με άλλους τρόπους. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Επειδή ακούγεται συχνά ότι τα τμήματα του Φύσσα κερδίζουν, εγώ θέλω να πω ότι είναι συνολική προσπάθεια. Όλοι μαζί πετυχαίνουμε. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε εμπειρίες στα παιδιά και να μάθουν να νικούν με το σωστό τρόπο. Είναι χαρά μας που για δεύτερη σερί χρονιά συμμετείχαμε στο Final 4 U17. Πέρυσι πήραμε και πρωτάθλημα, αλλά στόχος μας δεν είναι τα τρόπαια. Αυτό που επιζητούμε, είναι να πάρουν εμπειρίες τα παιδιά από τέτοιου είδους διοργανώσεις που έχουν επιπλέον κίνητρο, να αποκτούν μέταλλο και να χτίζουν ποδοσφαιρική προσωπικότητα μέσα από τη συμμετοχή και τον υψηλό ανταγωνισμό. Με τον Νταμπίζα έχουμε καλή σχέση, έχουμε διακριτές αρμοδιότητες, ήμασταν συμπαίκτες στην Εθνική και παίζουμε μαζί σε φιλανθρωπικά παιχνίδια. Δε βλέπουμε ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλο, αλλά δουλεύουμε μαζί για να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό. Ό, τι χρειάζεται η ακαδημία, προσπαθεί να το υλοποιήσει στο πλαίσιο του εφικτού και θέλω να πω ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο. Ο Νταμπίζας τρέχει ένα πλάνο για την πρώτη ομάδα που το συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη το περασμένο καλοκαίρι. Εγώ ως διευθυντής της ακαδημίας ενημερώθηκα και κάνω αυτό που μου αναλογεί. Δεν έχω λόγο ούτε θα προτείνω παίκτη από μόνος μου. Εγώ αξιολογώ την Κ19, καταθέτω τις εκθέσεις μου και η πρώτη ομάδα αποφασίζει ανάλογα με τις ανάγκες της. Πρώτη ομάδα και ακαδημία έχουν συνεργασία. Η πρώτη ομάδα χρειάζεται να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα πάρει από εμάς, όπως έγινε με τον Εμμανουηλίδη, ο οποίος πλέον παίζει μόνο στο ανδρικό. Ο σκοπός μας είναι να δουλέψουμε για την πρώτη ομάδα και πάνω σε αυτή τη βάση συνεργαζόμαστε με τον Νίκο Νταμπίζα».

Για το πόσους παίκτες από την Κ19 θα έπρεπε ιδανικά να παίρνει η πρώτη ομάδα: «Φέτος έτυχε να ανέβουν πολλά παιδιά λόγω των συνθηκών που υπήρχαν, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Ο στόχος είναι η ακαδημία να στέλνει παίκτες στην πρώτη ομάδα, γιατί αν δεν τον έχει, δε λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, γιατί εξαρτάται από την φουρνιά. Άλλες γενιές θα βγάλουν 4-5 παίκτες και άλλες έναν. Η ακαδημία δεν πρέπει να σταματάει και πρέπει να αναζητά παίκτες και εξωτερικά. Έχουμε βελτιώσει το σκάουτινγκ και έχει εντοπίσει περιπτώσεις που θέλουμε να φέρουμε στην ακαδημία».

Για το πώς μπορεί να πείσει ένα παιδί να πάει στον Παναθηναϊκό με μικρότερο μπάτζετ: «Ήταν το πιο σοβαρό πρόβλημα που συνάντησα, ερχόμενος εδώ. Συμφώνησα όταν άρχισε η λιτότητα και ύστερα από λίγο βρέθηκα αντιμέτωπος με πρόταση για συρρίκνωση τμημάτων, αλλά την απέρριψα αμέσως. Αλλιώς, δε θα ήμουν εδώ και ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, κάναμε ένα επιπλέον τμήμα. Σίγουρα ήταν δύσκολο να πείσω κυρίως τους γονείς να μας εμπιστευτούν με όσα άκουγα. Έπρεπε να τους πείσουμε ότι δε θα καταστραφούμε και δε θα διαλυθούμε. Όμως, ήρθαν πάρα πολλά παιδιά τα τελευταία 2.5 χρόνια και κερδίσαμε τη μάχη».

Για το αν ήταν επιπλέον επιχείρημα η προώθηση πολλών νέων παικτών στην πρώτη ομάδα το περασμένο καλοκαίρι: «Παρά τις δυσκολίες, έχουμε κρατήσει ανταγωνιστικά τα τμήματα και επαναφέραμε μέρος της αίγλης του Παναθηναϊκού. Οι ομάδες μας είχαν πέντε χρόνια να παίξουν στην τελική φάση και αυτό μας κόστιζε. Την ίδια στιγμή πήγαιναν ομάδες με μικρότερο ειδικό βάρος. Προσπαθήσαμε και το αλλάζουμε. Πλέον, με όλο αυτό που γίνεται, τα παιδιά και οι γονείς βλέπουν ότι ο Παναθηναϊκός στρέφεται στην ακαδημία και θέλουν να έρθουν. Η δουλειά όλων μας διευκολύνεται σημαντικά. Μπορούμε να τους πείσουμε πιο εύκολα, μας αντιμετωπίζουν πιο θετικά. Ασφαλώς, έγκειται και στην νοοτροπία κάθε οικογένειας. Άλλοι γονείς βάζουν μπροστά τα χρήματα ή άλλα κίνητρα. Άλλοι, όπως οι γονείς του Αθανασακόπουλου, μας εμπιστεύτηκαν χωρίς να τους δώσουμε το παραμικρό αντάλλαγμα. Παρά μόνο ότι θα είμαστε δίπλα στο γιο τους».

Για το τι μήνυμα έχει να περάσει στους γονείς: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το παιδί τους θα παίξει στον Παναθηναϊκό ή οπουδήποτε αλλού. Το παιδί θα λάβει την καλύτερη εκπαίδευση, θα πάρει αξίες, θα βελτιωθεί, αλλά δε θα το βάλουμε σε γυάλα, γιατί δυστυχώς δεν είναι έτσι η ζωή. Για να βρίσκεται εδώ ένα παιδί έχει ταλέντο, αλλά υπάρχει ανταγωνισμός και θα χρειαστεί να κάνει θυσίες. Στον Άγια κάθε έξι μήνες υπάρχει αξιολόγηση και όσοι δεν την περνάνε, φεύγουν. Ναι, υπάρχει ο αθλητισμός, αλλά πρέπει να βγάλουμε παίκτες».

Για το αν η ταυτόχρονη λειτουργία της ακαδημίας στο Κορωπί και στην Παιανία δημιουργεί δυσκολίες: «Καθόλου. Η Παιανία είναι παράδεισος, γιατί το Κορωπί έχει μόνο τρία γήπεδα. Έχουμε περισσότερα γήπεδα, με φυσικό και με πλαστικό χόρτο».

Για το ότι δεν έχει ακόμη πετάξει από μέσα του τον αθλητικό διευθυντή: «Ακόμα όχι. Πλέον μπορώ να τα βάλω κάτω και να δω πού έσφαλα. Γενικά νιώθω ότι έχω υποχρέωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλω να ανταποδώσω όσα πήρα, είναι ο χαρακτήρας μου. Επίσης, νιώθω την υποχρέωση στον Παναθηναϊκό να τον βοηθήσω με τη δουλειά μου στην ακαδημία. Αναγνωρίζω ότι η προηγούμενη ενασχόλησή μου με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν επιτυχημένη. Αλλά, ακόμη και να μην είχα κάνει λάθη, πάλι θα ένιωθα υποχρέωση στον Παναθηναϊκό».

Για το αν θεωρεί ότι το τωρινό του πόστο του ταιριάζει περισσότερο ή θα ήθελε να επανέλθει στην πρώτη ομάδα ως επικεφαλής στο μέλλον ή και στο εξωτερικό: «Μου αρέσει που δουλεύω με τα παιδιά. Είναι αυτό που με γεμίζει. Δεν ξέρω τι θα κάνω στο μέλλον, ίσως να επιστρέψω σε ανάλογο πόσο, αλλά δε θα είναι στον Παναθηναϊκό».

Για το αν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει εξαιτίας των δυσκολιών: «Ποτέ. Πέρυσι που είχαμε τις δυσκολίες δε μου πέρασε από το μυαλό. Φέτος έχει μπει το νερό στο αυλάκι και υπάρχει το πρότζεκτ για τη σύνδεση της ακαδημίας με την πρώτη ομάδα. Ήταν αναγκαίο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Φεύγω από κάπου μόνο όταν νιώθω ότι δεν είμαι αρεστός».

Για το αν θα απέφευγε ένα λάθος που έχει κάνει γυρίζοντας τον χρόνο πίσω: «Ο Παναθηναϊκός περνάει πολύ δύσκολα. Αν σκεφτούμε ποια λάθη μπορούσαμε να αποφύγουμε στις δουλειές μας μπορώ να σου πω πολλά. Καθημερινά βλέπεις ότι έπρεπε να χειριστείς καλύτερα κάποια πράγματα. Το θέμα είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να τα βελτιώνεις. Εγώ προσπαθώ να το κάνω».

Για το αν είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά στην ακαδημία: «Θεωρώ ότι έχουμε κάνει βήματα προόδου μέσα από τις αντιξοότητες που πέρασε ο σύλλογος. Ξαναδίνουμε στον Παναθηναϊκό την χαμένη του αίγλη, τα τμήματά του πρωταγωνιστούν. Δείχνουμε στα παιδιά ότι είμαστε εδώ και μπορούν να έρθουν, χωρίς να τους τάξουμε λαγούς με πετραχήλια».

Για το αν μιλά με τον Γιάννη Αλαφούζο: «Από τη στιγμή που άρχισε αυτό το πρότζεκτ δεν έχω επαφή με τον Αλαφούζο. Ο τεχνικός διευθυντής ορίζει το πλάνο και δίνει κατευθύνσεις. Τις ανάγκες που έχουμε, τις μεταφέρουμε στον Νταμπίζα κι αυτός επικοινωνεί με τον κύριο Αλαφούζο».

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις