Δευτέρα, 7 Οκτ.
24oC Αθήνα

Τι είναι η βουβωνική πανώλη: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται – Τι πρέπει να κάνει όποιος μολυνθεί

Τι είναι η βουβωνική πανώλη: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται – Τι πρέπει να κάνει όποιος μολυνθεί

Μπορείτε να νομίζετε ότι η βουβωνική πανώλη, που λέγεται πανούκλα και κάποτε ήταν γνωστή ως Μαύρος Θάνατος, έχει εξαφανιστεί, αλλά η θανατηφόρα αυτή ασθένεια που σάρωσε τον κόσμο εκατοντάδες χρόνια πριν, “ζει” ακόμα. Και είναι ακόμα επικίνδυνη.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ξέρουμε τι προκαλεί την βουβωνική πανώλη. Και με έγκαιρη θεραπεία, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υγείας.

Η πανούκλα προκαλείται από το βακτήριο yersinia pestis το οποίο συνήθως εξαπλώνεται από τους ψύλλους. Αυτά τα έντομα κολλάνε το βακτήριο, όταν δαγκώνουν μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά ή σκίουρους. Τότε το μεταφέρουν στο επόμενο ζώο, ή άνθρωπο που δαγκώνουν. Μπορεί επίσης να κολλήσετε την βουβωνική πανώλη απευθείας από μολυσμένα ζώα, ή ανθρώπους.

Χάρη στη θεραπεία και την πρόληψη, η πανούκλα είναι, πλέον, σπάνια. Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την κολλάνε κάθε χρόνο. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αφρική (ιδιαίτερα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μαδαγασκάρη), στην Ινδία και στο Περού.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις