Με ένταση και σε πολεμικό κλίμα… μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, που αποτελεί τη νομοθέτηση του πρώτου μέτρου από το πακέτο των θετικών μέτρων της κυβέρνησης. Κίνηση ρελάνς από τη ΝΔ με κατάθεση τροπολογίας για το αφορολόγητο.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια προθέρμανση σχετικά με το κλίμα που θα επικρατήσει από το απόγευμα και μετά, κατά την τριήμερη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Η αφορμή για την πρώτη μετωπική σύγκρουση αποτέλεσε ο χαρακτήρας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με την διαδικασία του «επείγοντος», και των παράλληλων συνεδριάσεων επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, με την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ξεκινήσει από το απόγευμα στην Ολομέλεια.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αντέδρασαν έντονα και με πολιτικό στίγμα… στην πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στις 4 το απόγευμα κλήθηκαν εσπευσμένα ένας περιορισμένος αριθμός φορέων, καθώς η συνεδρίαση θα πρέπει να κλείσει στις 6 το απόγευμα που αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της ψήφου εμπιστοσύνης με την πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να συζητήσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο με την διαδικασία του επείγοντος, την ώρα που που κάτω στην Ολομέλεια θα γίνεται μια συζήτηση που φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε κοτερολογία…».
Ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης ανέφερε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα… Βεβαίως και επείγει η ανακούφιση των πολιτών αλλά αυτή η διαδικασία δεν αφήνει περιθώριο για καμία συζήτηση…».
Από το Ποτάμι η Αντιγόνη Λυμπεράκη μίλησε και αυτή για ρυθμίσεις θετικές, αλλά και πελατειακές, ενώ τις αντιρρήσεις της εξέφρασε και η Ενωση Κεντρώων.
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απάντησε ότι «η διαδικασία του επείγοντος δικαιολογείται με μια σειρά διατάξεων που πρέπει να επιληφθούν άμεσα. Υπάρχει για παράδειγμα μια επείγουσα ανάγκη καθώς σήμερα ο μήνας έχει 8 και στις 12 είναι η ημέρα του περιορισμού των ορίων συνταξιοδοτήσεων χηρείας …» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ταχθεί με την πλειοψηφία των πολιτών που περιμένει αυτές τις θετικές ρυθμίσεις..
Απάντηση της ΝΔ με τροπολογία για το αφορολόγητο
Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνέχεια στο «κόκκινο», με τον εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση να καταθέτει από το βήμα της Επιτροπής, ως μια κίνηση ρελάνς στις παροχές της κυβέρνησης, την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου λέγοντας «Αυτή είναι η τροπολογία της ΝΔ. Θα τολμήσετε να την ψηφίσετε;»
Αναλυτικά η τροπολογία της ΝΔ
Στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».
Θέμα: «Κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου».
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση σχεδόν όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.
Επιπλέον, με το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) η Κυβέρνηση, μόνη της, έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του «αφορολογήτου ορίου» κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020. Τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Με αυτή τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα.
Από το συνδυασμό των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης δια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί μη εφαρμογής της ψηφισμένης από την Κυβέρνησή του περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου και των αναγγελιών του κου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη.
Για αυτό το λόγο, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο …
Κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017
Το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) καταργείται.
Αθήνα, 7 Μαΐου 2019