Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Έρχεται το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου

Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Χρώμα και άρωμα Ελλάδας στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, που θα διεξαχθεί από 7-9 Ιουνίου στην αρχαία πόλη της Βύβλου.

Χρώμα και άρωμα Ελλάδας θα «πλημμυρίσει», από τις 7 έως και τις 9 Ιουνίου, η αρχαία πόλη Βύβλος, που θα φιλοξενήσει το Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην αραβική αυτή χώρα.

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις! Η ελληνική κουζίνα “συναντά” την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Ελλάδας και με “πινελιές” κινηματογραφικές, ταξιδιωτικές και πολιτιστικές υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες, σε έναν υπαίθριο χώρο στην ιστορική πόλη της Βύβλου», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Για πρώτη φορά το Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Λιβανέζου δημοσιογράφου Τζορτζ Ιντ (George Eid) και τη στήριξη τόσο του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου όσο και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ανοίγει ένα “παράθυρο” για την Ελλάδα στο λιβανέζικο και το ευρύτερο αραβικό κοινό, φιλοδοξώντας να ανανεώσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεσογειακών χωρών και της μακραίωνης ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την οργάνωση «Stinviryto», που έχει ιδρύσει ο δημοσιογράφος George Eid, το ντοκιμαντέρ του οποίου «Kalimera Men Beirut» αφηγείται την πολυκύμαντη ιστορία της κοινότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, στην Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού, ο George Eid, διευθυντής επίσης του Ελληνικού Φεστιβάλ Βηρυτού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στον Λίβανο, Φραγκίσκου Βέρρου και του τραγουδιστή Στέργιου Λυμπέρη, ο οποίος θα «ανοίξει» μουσικά την αυλαία του φεστιβάλ. Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου NTV, Jessy Trad Kastoun.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και έχει τη στήριξη 30 χορηγών

«Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ είναι να “συστήσουμε” την Ελλάδα και όλες τις ομορφιές και το μεγαλείο της στο λιβανέζικο κοινό. Με μεγάλωσε ο παππούς μου, Paul Mazidji, που ήρθε στον Λίβανο ως πρόσφυγας και παρά το γεγονός ότι δεν έχω ελληνική υπηκοότητα, ήμουν πάντα υπερήφανος για τις ελληνικές ρίζες μου. Αλλά, φέτος, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι για να μοιραστώ αυτό το πάθος, με δεδομένη τη σύνδεση μεταξύ των δύο πολιτισμών», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη συνέντευξη Τύπου ο George Eid.

«Το φεστιβάλ», πρόσθεσε, «έγινε με αγάπη και πάθος. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Από τα 27 stands που θα υπάρχουν στον χώρο, μόλις τα 4 θα έχουν προϊόντα προς πώληση. Τα υπόλοιπα θα προσφέρουν δωρεάν δείγματα προϊόντων. Παρουσίασα την ιδέα τον Φεβρουάριο και παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, ήμουν αποφασισμένος να την υλοποιήσω. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια ομάδα που πιστεύει σε αυτό το όνειρο, τους Rana Richa Eid, Jessy Trad Kastoun και Rabih Kastoun και πάνω απ’ όλα τον Έλληνα πρέσβη Φραγκίσκο Βέρρο, έναν εξαιρετικό πρέσβη, που είναι η κινητήρια δύναμη του όλου πρότζεκτ. Πίστεψε στην ιδέα μου και μού πρόσφερε όλη τη στήριξη που χρειαζόμουν για να πετύχω».

«Τα πάντα γύρω από αυτό το φεστιβάλ είναι αυθεντικά, μέσα από την καρδιά. Ακόμα και η αφίσα συμβολίζει την ιδέα πίσω από τη διοργάνωση. Ο άνδρας που απεικονίζεται είναι ένας Έλληνας πρόσφυγας από τη Σμύρνη, που χορεύει προκειμένου να διδάξει τα παιδιά του και να ανυψώσει το ηθικό τους, μόλις έναν μήνα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Η φωτογραφία βγήκε τον Μάιο του 1975 και ο άνδρας αυτός είναι ο παππούς μου… Το παιδί στην αφίσα είναι το νεότερο μέλος της ελληνικής κοινότητας και το όνομά του είναι Γιάννης Καπώνης. Αυτή η απεικόνιση αφορά το παρελθόν μας αλλά και την ελπίδα για το μέλλον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο George Eid.

Τι λένε οι υπεύθυνοι

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής του Φεστιβάλ George Eid αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αφού προηγουμένως παρουσίασε το ειδικό προωθητικό υλικό που ετοιμάστηκε γι’ αυτό το σκοπό, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τόσο στην αραβική όσο και στην ελληνική γλώσσα- πρώτη φορά για μια διοργάνωση στον Λίβανο.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της 7ης Ιουνίου θα τραγουδήσει ο Στέργιος Λυμπέρης και θα παρουσιάσει μια σειρά από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. «Ως Έλληνας καλλιτέχνης και λάτρης του Λιβάνου, είμαι πολύ χαρούμενος που θα διεξαχθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ στη Βύβλο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχω σε μια ειδική παράσταση, στις 7 Ιουνίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον George Eid και την ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο», ανέφερε ο Στέργιος Λυμπέρης στη συνέντευξη Τύπου.

Την Παρασκευή 7/6 και το Σάββατο 8/6, στη σκηνή του φεστιβάλ θα ανέβει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Παχής, προκειμένου να συνοδεύσει μουσικά την παράσταση της Εληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Marina Abu Rjeily και του παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου Κασσάνδρας που έρχεται από την Ελλάδα στον Λίβανο ειδικά για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Το βράδυ της Κυριακής είναι η σειρά της επίσης Ελληνο-λιβανέζας τραγουδίστριας Κασσιανής Καπλάνη και του συγκροτήματός της, που θα αναλάβουν να διασκεδάσουν το κοινό του Φεστιβάλ.

«Οι καλλιτέχνες αυτοί δεν προσφέρουν μόνο χορούς και μουσική. Μοιράζονται ένα “κομμάτι” του πολιτισμού τους και στέλνουν ένα μήνυμα συνύπαρξης και συμβίωσης, μέσα από την ψυχή τους· μια μοναδική συνεισφορά στον κόσμο. Οι επισκέπτες θα έχουν, μάλιστα, την ευκαιρία να διδαχθούν ελληνικούς χορούς από τη χοροδιδάσκαλο Μαριλένα Καπώνη, στο stand της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού», ανέφερε ο George Eid.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τον ελληνικό πολιτισμό, με δυο αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα σταλούν για πρώτη φορά στον Λίβανο.

Εκτός της πολιτιστικής «νότας», όσοι βρεθούν στη Βύβλο θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από Ελλάδα, καθώς στα περισσότερα από τα stands θα υπάρχει ποικιλία ελληνικών γεύσεων- από κρασί κι ελιές ως πίτες. Περισσότερες από έξι εταιρείες από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν στο λιβανέζικο κοινό τα προϊόντα τους.

Σε συνεργασία, δε, με το «Open Film Festival» του Λιβάνου, θα στηθεί ένα υπαίθριο σινεμά, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου.

Φρ. Βέρρος: Το Ελληνικό Φεστιβάλ δίνει έμφαση στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος δήλωσε: «η διοργάνωση ενός ελληνικού υπαίθριου φεστιβάλ στον Λίβανο ήταν ιδέα και πρωτοβουλία δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων και στενών μου φίλων, του George Ed και της Jessy Trad. Φυσικά και καλωσόρισα, αγκάλιασα και στήριξα την ιδέα εκ μέρους των ελληνικών Αρχών. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να έχουμε άμεσα τη στήριξη του υπουργού Τουρισμού του Λιβάνου. Και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό» .

«Η ιδέα πίσω από τη διοργάνωση δεν είναι απλώς να κάνουμε την Ελλάδα, την παράδοση, το φαγητό και το κρασί της ευρύτερα γνωστά στον Λίβανο. Είναι εξίσου -αν όχι πιο σημαντικό- να “συστήσουμε” καλύτερα τον Λίβανο στους Έλληνες».

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 7,8 και 9 Ιουνίου στην αρχαία πόλη της Βύβλου, στον Λίβανο. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίγει κάθε απόγευμα στις 7 και θα κλείνει τα μεσάνυχτα. Οι καλλιτέχνες θα ανεβαίνουν στη σκηνή με το άνοιγμα της αυλαίας, θα ακολουθεί χορευτική παράσταση με το παραδοσιακό συγκρότημα από την Κασσάνδρα και θα εναλλάσσονται ανά μία ώρα.

Τα εισιτήρια θα έχουν συμβολικό αντίτιμο και θα είναι διαθέσιμα στην είσοδο του χώρου, όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις