Κόσμος

Πομπέο: Ίσως να ευθύνεται το Ιράν για το σαμποτάζ στα τάνκερ στον Κόλπο

"Ανοιχτή" αφήνει για πρώτη φορά ο Μάικ Πομπέο την πιθανότητα πίσω από τη μυστηριώδη "δολιοφθορά" σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Κόλπου να κρύβεται το κράτος του Ιράν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται με σαφήνεια σε ευθύνες της Τεχεράνης στην υπόθεση αυτή.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού δημοσιογράφου Χιου Χιούιτ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τεχεράνη στις επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Κόλπο και σε σαουδαραβικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, ο Πομπέο υπενθύμισε αρχικά ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα “οριστικό συμπέρασμα”.

“Όμως, υπό το φως όλων των περιφερειακών συρράξεων της τελευταίας δεκαετίας και το είδος αυτών των επιθέσεων, φαίνεται αρκετά πιθανό να κρύβεται το Ιράν (πίσω από αυτές) και θα συνεχίσουμε να αναλύουμε την κατάσταση”, πρόσθεσε.

Αυτές οι “πράξεις δολιοφθοράς”, για τις οποίες κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, είχαν ως στόχο τέσσερα τάνκερ, εκ των οποίων δύο ανήκαν στη Σαουδική Αραβία, στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και οι δράστες των επιθέσεων, τις οποίες έχει καταδικάσει δημοσίως το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία ωστόσο, σύμμαχος των ΗΠΑ, κατηγορεί το Ιράν, τον κοινό εχθρό και των δύο χωρών, ότι έδωσε την εντολή για μια επίθεση με μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, σε έναν αγωγό μεταφοράς πετρελαίου. Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η αγορά μίλησε» λέει η Κίνα για τους δασμούς Τραμπ με φόντο την «κατρακύλα» στη Wall - Καλεί σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις»
«Τώρα είναι η ώρα οι ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν τα λάθος πράγματα και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς τους εταίρους μέσω διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις»
Κίνα λιμάνι
Αιματοχυσία στη γενέτειρα του Ζελένσκι – 18 νεκροί από ρωσικό χτύπημα, ανάμεσά τους 9 παιδιά
«Ο πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά σε κατοικίες, παιγνιδότοπο, δρόμους. Αυτοί που μπορούν και κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι άνθρωποι, είναι καθάρματα», ξέσπασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οι Ρώσοι χτύπησαν τη γενέτειρα του Ζελένσκι