Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού λίγο πριν τις… εθνικές κάλπες

Εκλογές 2019: Αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού λίγο πριν τις… εθνικές κάλπες

Αναμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Ποτάμι… τέλος από το προσκήνιο όπως όλα δείχνουν.
“Μετρά” δυνάμεις η Χρυσή Αυγή μετά την πτώση.
Τελευταία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για “ανασκούμπωμα”.

Στις 7 Ιουλίου “κλειδώνει” η ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει διάλυση της Βουλής. εξήγησε ότι επελέγη η 7η Ιουλίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων, και αφού προηγουμένως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση κάνει μια τελευταία προσπάθεια ανασκουμπώματος για τις εθνικές εκλογές, με στελέχη της ωστόσο να εκφράζουν πλέον ανοιχτά την διαφωνία τους με επιλογές της ηγεσίας.

Το σίγουρο είναι πως επικοινωνιακά δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω, κάτι που πήγε να γίνει με την χυδαία επίθεση στελέχους της ΝΔ στην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία “πρόλαβε” τις… ανακοινώσεις, διαγράφοντας το στέλεχος για τα όσα απαράδεκτα και απάνθρωπα έγραψε.

Με αέρα νίκης η ΝΔ

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία μετά την μεγάλη νίκη της στις ευρωεκλογές, πηγαίνει με αέρα νίκης στις κάλπες, και με την σιγουριά πως το 9% δεν μπορεί να ανατραπεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις εκλογές για την Ευρωβουλή και το αποτέλεσμά τους ως «πρώτο σημαντικό βήμα» για μια «μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως «την Κυριακή, η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού, δίνοντας έμφαση στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες. Την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των φόρων, την αντιμετώπιση της ανομίας στις γειτονιές».

Ποτάμι… Τέλος

Η σημαντική αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας, είναι η αποχώρηση του Ποταμιού, το οποίο εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις Ευρωεκλογές του 2014 όπου απέσπασε ένα καλό ποσοστό.

Μετά από 4 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Βουλή, το Ποτάμι συγκέντρωσε πολύ χαμηλά ποσοστά στις τωρινές ευρωεκλογές. Γι αυτό και ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του “Ποταμιού”.

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του “Ποταμιού” εισηγήθηκε να μην κατέβει η παράταξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σημείωσε όμως ότι θα ακούσει τα στελέχη του Ποταμιού σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να εκφράσει την τελική του θέση.

Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία, και έχρισε “διάδοχο” τον Γιώργο Μαυρωτά.

Μετρά δυνάμεις η Χρυσή Αυγή, “παραμονεύει” ο Βελόπουλος

Σίγουρα ένας από τους χαμένους των εκλογών είναι η Χρυσή Αυγή, αφού στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 9,39% ενώ τώρα το ποσοστό της διαμορφώνεται στο 4,88%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές (και μη) ποσοστό των ψηφοφόρων πήρε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος απηχεί ακροδεξιές απόψεις, μιλώντας και αυτός για “λαθρομετανάστες” και προβάλλοντας ως βασικό στην ατζέντα του το μεταναστευτικό, όπως και η Χρυσή Αυγή.

Η δυναμική του 4,18 που πήρε η “Ελληνική Λύση” στις Ευρωεκλογές, μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως θα είναι στην νέα Βουλή.

Ο ίδιος δηλώνει πως σε μερικά ζητήματα συντάσσεται με φωνές όπως ο Σαλβίνι και η Λεπέν, βρίσκεται “δεξιά της ΝΔ”, όμως τον ενοχλεί ο ναζισμός.

Εκτός βουλής Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ

Σίγουρα τεράστιο πλήγμα υπέστησαν και ο Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος. Αμφότεροι είδαν τα ποσοστά τους να φτάνουν… στα τάρταρα στις ευρωεκλογές, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες μάλιστα να πέφτουν κάτω από το 1% (0,80).

Όπως όλα δείχνουν, η νέα Βουλή δεν θα περιλαμβάνει αυτά τα δύο κόμματα, μιας και οι πολίτες δείχνουν να τους γυρίζουν την πλάτη.

Επομένως σύμφωνα με τις ενδείξεις, το νέο κοινοβούλιο θα περιλαμβάνει: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση. 

Ερώτημα φυσικά παραμένει το τι θα κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος φαίνεται για… 0,1% να μην εκλέγει ευρωβουλευτή. Επομένως είναι άγνωστο ακόμα εάν θα μπορέσει να πιάσει το 3% για να μπει στην Βουλή.

 

 

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις