Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος συμμάχησαν σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο επιχειρώντας να εμποδίσουν τις πωλήσεις όπλων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Σαουδική Αραβία, για τις οποίες έχει δώσει το πράσινο φως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ένδειξη της ολοένα κι εντονότερης αμφισβήτησης της ευνοϊκής προς το Ριάντ πολιτικής του.
Οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες που είχαν έρθει από το Ριάντ, η οργή παραμένει στα ύψη στο Κογκρέσο. Ακόμη και μεταξύ ορισμένων πιστών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ που αγανάκτησαν από την ουδέτερη στάση του Λευκού Οίκου ενώπιον του πρίγκιπα-κληρονόμου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ εκμεταλλεύτηκε τις έκτακτες προεδρικές εξουσίες, στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να δώσει απευθείας εντολή για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και στο Ντουμπάι έναντι του ποσού των 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έκανε, μάλιστα, λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία προκάλεσε η Τεχεράνη.
Αυτή η απόφαση πυροδότησε την αγανάκτηση στο Κογκρέσο, ακόμα και των πιο πιστών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώνουν φόβους ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη, από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Πολλοί έχουν εξοργιστεί με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά τη δολοφονία Κασόγκι. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι εκείνος διέταξε τη δολοφονία, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να του αποδώσει ευθύνες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους πιστότερους υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ, βρίσκεται μεταξύ των επτά γερουσιαστών που κατέθεσαν 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων.
«Ακόμα κι αν κατανοώ ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος, δεν μπορούμε να αγνοούμε τη συμπεριφορά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα με τη Σαουδική Αραβία» επισήμανε ο Γκρέιαμ, προτρέποντας τους συναδέλφους του, από κάθε παράταξη, να στηρίξουν αυτά τα ψηφίσματα.
«Οι προσπάθειες της διοίκησης Τραμπ να την πώληση, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία αποτελεί ένα νέο παράδειγμα» της βούλησης «να παρακάμψει το Κογκρέσο και της περιφρόνησης που επιδεικνύει προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.
Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Κι ακόμα κι αν αυτά τα ψηφίσματα υπερψηφιστούν, ο πρόεδρος θα μπορούσε να αντιτάξει το βέτο του. Θα χρειαστεί, επομένως, στα δύο σώματα του Κογκρέσου η πλειοψηφία των δύο τρίτων για να ξεπεραστεί το μπλοκάρισμα.
Ο Τραμπ δίνει πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία ;
Εξάλλου, ένα νέο μέτωπο άνοιξε χθες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με την ανακοίνωση από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τιμ Κέιν, που βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα, ότι η διοίκηση Τραμπ είχε δώσει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση πυρηνικής τεχνολογίας για πολιτικούς σκοπούς προς τη Σαουδική Αραβία, περιλαμβανομένων δύο εντολών που δόθηκαν μετά τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου χρυσού στον κόσμο, ξεκίνησε ένα γιγαντιαίο σχέδιο ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή 16 πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο πρίγκιπας κληρονόμος, παράλληλα, προκάλεσε ανησυχία επιβεβαιώνοντας ότι το βασίλειο θα επιδίωκε να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν, ο μεγάλος εχθρός του, έκανε το ίδιο.
Ο γερουσιαστής Κέιν κατακεραύνωσε τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ. «Ο ζήλος του προέδρου Τραμπ να δώσει στους Σαουδάραβες όλα όσα θέλουν, παρά τις ενστάσεις» των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών «στο Κογκρέσο, πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» είπε ο Κέιν.
Πρόκειται «για ένα από τα πολλά μέτρα που έλαβε η διοίκηση, τα οποία τροφοδοτούν την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».