Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Τελικά δεν φταίει κανείς για το αναβατόριο της Ακρόπολης

Τελικά δεν φταίει κανείς για το αναβατόριο της Ακρόπολης

Μπορεί ο μικρός Ερμής με την περιπέτειά του στην προσπάθειά του να ανέβει με το αμαξίδιο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης να ανέδειξε άθελά του την γύμνια σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου, αλλά όπως τελικά αποδεικνύεται δεν βρέθηκε κάποιος που να ευθύνεται για την μη λειτουργία του αναβατόριου στην Ακρόπολη.

Ενώ το υπουργείο Πολιτισμού είχε “δείξει”, άδικα κατά πολλούς ως υπεύθυνη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ζητώντας την παραίτησή της, τελικά την πήρε πίσω όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα 10-06-2019 με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑΠΑ και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «μετά από εκτενή διάλογο συζητήθηκαν οι υποδομές, η καθημερινή διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αλλά και το θέμα της επιστολής του συλλόγου γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού για το αναβατόριο ΑΜΕΑ».

«Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι απαιτείται να τηρούνται με σχολαστικότητα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενεργειών που σχετίζονται με τις υποδομές καθώς και τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και ότι οι χειρισμοί σε ζητήματα ιδιαιτέρως ευαίσθητα για το κοινωνικό σύνολο, όπως η επιστολή του συλλόγου γονέων, πρέπει να είναι άμεσοι, προκειμένου να διαφυλάσσεται το κύρος του Υπουργείου και της Υπηρεσίας», τονίζεται ακόμα.

Επαγρύπνηση για το αναβατόριο…

«Για το αναβατόριο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «το οποίο λειτουργεί από τις 22 Μαΐου, ζητήθηκε να υπάρχει επαγρύπνηση σε καθημερινή βάση, όπως και για όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στην Εφορεία Πόλης Αθηνών. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας έχει δοθεί κατεύθυνση από τα τέλη Απριλίου για τη μελέτη και υλοποίηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου μιας νέας μόνιμης λύσης για το ευαίσθητο ζήτημα του δικαιώματος της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η οποία θα συνάδει με τη σπουδαιότητα του μνημείου. Η μελέτη αναμένεται να εισαχθεί σύντομα για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Τέλος, «η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών δεσμεύτηκε να στείλει εγγράφως προτάσεις για σειρά ζητημάτων που έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί σχετικά με τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση καταλήγει πως: «Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αντάξια ενός εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Πάντως, για την ιστορία, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να οδηγήθηκε στην απόφαση ανάκλησης του αιτήματος για την παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών μετά την κατακραυγή τόσο από τον Τύπο, όσο και από τους ίδιους τους συναδέλφους της οι οποίοι με επιχειρήματα κατέδειξαν ότι δεν ήταν εκείνη που έπρεπε να πληρώσει το μάρμαρο.

Επίσης, μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιος ο οποίος να ευθύνεται για την κατάσταση αυτή…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις