Οι αγορές που έχουν προεξοφλήσει νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, δείχνουν να επενδύουν σε μία κυβέρνηση που θα είναι πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα, θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και το κυριότερο όλων, θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.
Την διάθεση των ξένων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ήρθε να στηρίξει χθες και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι που με δηλώσεις του αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να επιστρέψει το QE, στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή και βέβαια ο πληθωρισμός παραμείνει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
Η αντίδραση των αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν εντυπωσιακή. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις προθέσεις Μ. Ντράγκι. Ο μόνο που δυσανασχέτησε ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος και έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ανησυχίες για την ανάπτυξη
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και ο φόβος μιας νέας ύφεσης λόγω του εμπορικού πολέμου ανάγκαζαν τον Μάριο Ντράγκι, που σε λίγους μήνες αποχωρεί από το τιμόνι της ΕΚΤ, να πάρει το όπλο του. Ετοιμάζει να ρίξει ξανά στην αγορά ή για την ακρίβεια να τα έχει έτοιμα, όλα εκείνα τα εργαλεία που θα φέρουν ανάπτυξη μεγαλύτερη του 2%.
Από την Πορτογαλία, όπου διεξάγεται το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ, ο Ντράγκι… παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι στην περίπτωση που οι οικονομικές προοπτικές δεν βελτιωθούν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Ο Ιταλός όχι μόνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στα επιτόκια αλλά έβαλε στο τραπέζι και την ποσοτική χαλάρωση (QE).
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα αποφασίσει για το πλαίσιο των ενεργειών που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα καθησυχάσουν τις αγορές, ενώ αναμένεται να αλλάξει και ρητορική ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Η εξέλιξη που αναγκάζει την ΕΚΤ να αναλάβει ξανά δράση είναι η… ελεύθερη πτώση που σημειώνεται τελευταία στις πληθωριστικές προσδοκίες. Το βασικό μήνυμα του Ντράγκι είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να εφαρμόσει νέα μέτρα χαλάρωσης, όπως η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και η αναβίωση του QE.
Ρεκόρ στα ομόλογα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στις συναλλαγές της Τρίτης στο ιστορικό χαμηλό του 2,539%, του 5ετούς στο 1,366% και του 15ετούς στο 2,883%, τιμές που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν τις ευρωεκλογές αφού οι ελληνικοί τίτλοι δεν ακολουθούσαν την τάση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία βλέπει το 10ετές να υποχωρεί στο 2,166% αφού στην ουσία το QE μπορεί να λειτουργήσει ως μαξιλάρι στις κλιμακούμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα ενόψει της νέας κόντρας που αναμένεται μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών για το έλλειμμα. Το 10ετές της Ιρλανδίας βρέθηκε στο 0,23%, της Πορτογαλίας στο 0,57%, της Ισπανίας στο 0,44% και της Κύπρου στο 0,8%.
Πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος «βούλιαξε» η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας ξεπερνώντας το -0,32%, με το γερμανικό 15ετές να σπάει το φράγμα του -0,1%. Τη Γερμανία ακολούθησε η Αυστρία και η Φινλανδία, ενώ αρνητικά επιτόκια είδε για πρώτη φορά στη 10ετία η Γαλλία.