Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν το πρώτο ρομποτικό ψάρι που διαθέτει συνθετικό αίμα, με τη βοήθεια του οποίου κινείται μέσα στη θάλασσα.
Το μαλακό ρομπότ, που μοιάζει με τροπικό λεοντόψαρο, διαθέτει ένα συνθετικό κυκλοφορικό σύστημα, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα υδραυλικό υγρό που με μηχανικό τρόπο ωθεί το τεχνητό ψάρι. Επιπλέον, το τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό, καθώς το συνθετικό αγγειακό σύστημα περιλαμβάνει διασυνδεμένες μπαταρίες που περιέχουν ένα υγρό ηλεκτρολύτη.
Το υγρό κυκλοφορεί στο εσωτερικό του ρομπότ ενεργοποιώντας μέσω ηλεκτροχημικών αντιδράσεων τόσο μια σειρά από αντλίες, όσο και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ παράλληλα κινεί με μηχανικό τρόπο τα πτερύγια, επιτρέποντας στο ψάρι να κολυμπά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Σέφερντ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, έδειξαν στις δοκιμές που έκαναν, ότι το ρομποτικό ψάρι έχει αρκετή δύναμη για να κινηθεί και αντίθετα στο ρεύμα του νερού με αργή ταχύτητα ενάμισι μήκους σώματος ανά λεπτό (περίπου 15 εκατοστά το λεπτό ή 0,01 χιλιόμετρα την ώρα) και για τουλάχιστον 36 ώρες.