Σκληρή κριτική στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό σύστημα, η οποία, όπως είπε, ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος, άσκησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, το «περιβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ αλλάζει άρδην τη μέχρι τώρα λογική και φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος, που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, σε μία λογική αναδιανομής έτσι ώστε να υπάρχει μια εγγύηση και από το κράτος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ότι όλοι όσοι εργάστηκαν στη ζωή τους θα έχουν τελικά μια σύνταξη».
Ο Σκουρλέτης και η ολομέτωπη επίθεση στην ΝΔ
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι μπαίνει ορμητικά στην επικουρική ασφάλισης ο ιδιωτικός πυλώνας, «αλλά αν βάλεις στην επικουρική ασφάλιση τους ιδιώτες και πάψει να είναι υποχρεωτική για τον κάθε ασφαλιζόμενο ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα και του πεις ότι μπορεί να διαλέξει είτε ιδιώτη είτε το κράτος ή πολύ χειρότερα, θα σε σπρώχνει υποχρεωτικά στους ιδιώτες, τότε, ουσιαστικά ανακόπτεις τη διαδικασία ανατροφοδότησης με νέους ασφαλισμένους».
Σημείωσε, δε, ότι «βαδίζουμε στη λογική ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη αναφέρει ότι το ασφαλιστικό σύστημα, το δημόσιο επικουρικό σύστημα, δεν θα έχει κάποια στιγμή τη δυνατότητα να δίνει συντάξεις».
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα κάνει φοροελαφρύνσεις για το 2019, περιμένοντας να δει πώς θα πάνε οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να επιβάλει, και υπογράμμισε ότι εάν «είναι τύπου ΔΝΤ σαν και αυτή που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα σκληρό πρόγραμμα».
«Υπάρχει μία αθέατη ατζέντα που θέλει να την καλύψει. Είναι η πίσω πλευρά», είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Όταν του λέμε τι θα γίνει με την επταήμερη εργασία, λέει ότι πρόκειται για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όταν ρωτάμε, είναι εμπόδιο τελικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σχέση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε σχέση με το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων -αυτό που κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας – λέει αυτά είναι εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».
«Αυτά όμως είναι εμπόδια στην ασύδοτη επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα ναι, αλλά υγιής επιχειρηματικότητα. Όχι επιχειρηματικότητα που θα μετατρέπει την αγορά σε ζούγκλα όπου τελικά θα είναι σε βάρος των μικρών παικτών και υπέρ των καρχαριών, που είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.