Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία και «προσπαθούν να μας βυθίσουν όλους στη λήθη». Σχολίασε ότι προσπαθούν να πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί και, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους, είπε ότι «το έχουν ρίξει στο κατενάτσιο», άμυνα και πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Όμως υπάρχει και μια άλλη, ισπανική λέξη, η «ρεμοντάδα» και σημαίνει ανατροπή.
«Ανατροπή και νίκη, είναι εφικτό αν το πιστέψουμε». Εμείς όμως δεν έχουμε μπροστά μας μόνο 90 λεπτά. Έχουμε 9 μέρες. Και κάθε λεπτό μετράει», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο στόχος μας είναι σαφής και εφικτός. Αρκεί ο καθένας από μας, να πείσει άλλον έναν», σημείωσε, εξηγώντας: «αρκεί να φέρουμε στην κάλπη της ελπίδας, ο καθένας από μας, άλλον έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο».
«Ας αφήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να εκβιάζουν και να απειλούν ότι θα εκδικηθούν την ελληνική κοινωνία αν δε τους δώσει μάλιστα λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή για να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι, ακόμη πιο εκδικητικοί, ακόμη πιο αλαζόνες», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ότι στις εθνικές αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε όλοι μας την πορεία προς τα εμπρός χωρίς να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο.
Είπε ότι «η Ελλάδα μας, είναι μια χώρα που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ενότητα και προοπτική για την επόμενη μέρα», ειδικότερα ότι «κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον της και το μέλλον των παιδιού της. Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται προοπτική για ένα καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Κάθε νέος Έλληνας, θέλει να μπορέσει ξανά να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε». Σχολίασε ότι «αυτά δεν μπορούν να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας δίχασαν, που μας πότισαν με το μίσος και το ψέμα. Που μας χώρισαν σε προδότες και εθνικόφρονες».
Τόνισε ότι «ο λαός μας μπροστά στο δίκιο του, το 2015, δεν κοίταξε ιδεολογικές και πολιτικές ταμπέλες. Δεν ζήτησε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.Γι’ αυτό ενώθηκε μαζί μας», προσθέτοντας ότι «χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα στα χέρια του ΔΝΤ».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη γιατί κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης κυριαρχίας, «εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν». «Είμαι υπερήφανος που δεν αφήσαμε κανέναν μόνον του στην κρίση, αυτό δεν ήταν ταξική επιλογή, ήταν επιλογή δικαιπσύνης, σημείωσε. «Σχέδιο μας», είπε, «είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά. Σχέδιο μας μια Ελλάδα που θα τη χτίσουμε όλοι μαζί. Όχι μια Ελλάδα που ο καθένας θα προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του», τόνισε.
Είπε ότι σήμερα ήρθε η ώρα να στηριχθεί η κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη. «Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και δε ξεχνάμε ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατ. συμπολίτες μας βγήκαν στην ανεργία. Ούτε ότι επί των ημερών μας 400.000 ξανάπιασαν δουλειά. Ούτε ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 11%, Ότι 250.000 εργαζόμενοι έχουν πια καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε και τόνισε ότι «μπορούμε και έχουμε το σχέδιο η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα την επόμενη τετραετία και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας».
«Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Το κρίσιμο όμως είναι αυτόν τον δρόμο που να συνεχίσουμε να τον διαβαίνουμε προς τα μπρος. Όχι να κάνουμε αναστροφή και να γυρίσουμε πίσω. Πιστεύω ότι ο λαός δεν έχει πάρει μια τέτοια οδυνηρή απόφαση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Θέλουμε», είπε, «μια Ελλάδα που θα παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία και πανεπιστήμια για τη νέα γενιά Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δεν αφήνει κανένα συμπολίτη μας στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Μια Ελλάδα, σημείωσε, που θα «πρωταγωνιστεί στα μεγάλα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό», που θα πρωταγωνιστή στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών.
Μια Ελλάδα, τόνισε, «που κανείς δεν μπορεί να την απειλήσει και δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο». «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχυρότερες συμμαχίες και ερείσματα από ποτέ. Πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δύναμη σιγουριάς και ασφάλειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια», σημείωσε.
«Μας είπαν προδότες», είπε, γιατί αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος για το εθνικό συμφέρον. Μετά τη Συμφωνία των Πρεπσών, είπε, σήμερα εγγυητής της δικής τους ασφάλειας είναι ο ελληνικός στρατός στη Βόρεια Μακεδονία, τα αεροσκάφη που επιτηρούν τον ενάεριο χώρο της είναι της ελληνικής ΠΑ και όχι τα τουρκικά.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιθυμεί οι πολίτες να προσέλθουν στη κάλπη δίχως να σκέφτονται και δίχως να γνωρίζουν το πρόγραμμα και τις θέσεις των κομμάτων, αρνείται κάθε πολιτική αντιπαράθεση, αρνείται τη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αποφεύγει κάθε αντιπαράθεση με εμένα προσωπικά».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ως προς την εξαγγελία της για μείωση φόρων, ότι τώρα λέει ότι αυτό θα γίνει «από το ’21 και βλέπουμε» και πως χρειάζεται ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για να δελεάσει τους δανειστές να ρίξουν τα πλεονάσματα. Διερωτήθηκε γιατί να το κάνει αυτό αφού η κυβέρνηση, όπως είπε, ήδη έχει καταφέρει να τα ρίξουμε καταθέτοντας 5,5 δισ. από τη ρευστότητα που έχει συσσωρεύσει στα δημόσια ταμεία.
«Ακούμε ότι μέρος του ‘κύματος μεταρρυθμίσεων’ θα είναι η εκ νέου αλλαγή του ασφαλιστικού, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», είπε ο κ. Τσίπρας. Όμως, είπε, «πρώτα τζογάρανε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Αργότερα στα δομημένα ομόλογα. Μετά κουρέψανε τα ομόλογα του δημοσίου με το PSI αφήνοντας άδεια τα ταμεία». Σημείωσε ότι «ήρθαμε εμείς και ξανακάναμε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και σταματήσαμε τις περικοπές». «Τώρα προαναγγέλλουν ότι θέλουν να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες», είπε, για να προσθέσει ότι αυτό σημαίνει «ότι οι ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση στο Δημόσιο Ταμείο. Και επειδή οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις σημερινές εισφορές, όταν αυτό θα συμβεί απλά δε θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις».
Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Πότε έλεγε αλήθεια; Όταν σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ έλεγε ότι πότε δεν έκρυψε πως σκοπεύει να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις ή σήμερα που μας λέει μισόλογα;». Ρώτησε γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα το «κύμα μεταρρυθμίσεων».