Λόγω μάλιστα της διαφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η Γερμανία επέλεξε χθες την «αποχή» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μολονότι όλες οι άλλες χώρες συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ για την φον ντερ Λάιεν.
«Το γεγονός ότι με την μέχρι τώρα υπουργό Άμυνας δίνεται η ευκαιρία σε μια πολιτικό η οποία δεν ήταν απολύτως καθόλου υποψήφια στις εκλογές, δεν είναι πειστικό. Έτσι η προσπάθεια να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη κατέληξε ανοησία», δήλωσε η τριμελής ηγετική ομάδα του SPD, η οποία αποτελείται από την Μανουέλα Σβέσιγκ, την Μάλου Ντράιερ και τον Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ και τόνισε ότι στην κυβερνητική συμφωνία τα κόμματα συμφώνησαν ότι επιθυμούν μια δημοκρατική Ευρώπη, πιο κοντά στον πολίτη, πιο διαφανή, κι ότι αυτό θα συνέβαινε με ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Συμφωνήσαμε ακόμη ότι θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν συμβαίνει αυτό», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της ηγεσίας του SPD.
Σουλτς: Η πλέον αδύναμη υπουργός
Επίθεση εναντίον της επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπέλυσε και ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς: έκανε λόγο για «την πλέον αδύναμη υπουργό» της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα εκλεγεί, καθώς, όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες «να εξαγοραστεί» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά την ίδια την υποψήφια, την χαρακτήρισε «υπουργό αυτο-Άμυνας», η οποία εδώ και χρόνια «δεν έχει καταφέρει τίποτα». Υπενθύμισε ότι βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο από Εξεταστική Επιτροπή της Bundestag για σκάνδαλο στο υπουργείο της.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος έκανε λόγο για «αποδυναμωμένη υπουργό, η οποία δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις ευρωεκλογές και τώρα πρέπει να λάβει φροντίδα στις Βρυξέλλες», ενώ μίλησε και για «σκανδαλώδη αποδυνάμωση της ΕΕ και της εκλογικής διαδικασίας».
Πυρά και από τους στενούς συμμάχους της Μέρκελ
Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τους συμμάχους της κυρίας Μέρκελ στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ είδε στην επιλογή της κυρίας φον ντερ Λάιεν μια «ήττα για τη δημοκρατία και για την Ευρώπη» και τόνισε ότι «είναι κρίμα να χάνει η Δημοκρατία και να κερδίζει το παρασκήνιο», ενώ επισήμανε ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θα ήταν ο ενδεδειγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτός θα ήταν ο πλέον δημοκρατικός δρόμος.
Ο κ. Σέντερ διευκρίνισε ωστόσο ότι το κόμμα του θα στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο την υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, «από αίσθημα ευθύνης προς την Γερμανία και την Ευρώπη» τονίζοντας ταυτόχρονα «δεν μπορούμε να το γιορτάσουμε όμως», καθώς θεωρεί την επιλογή της πόντο για την Γερμανία, αλλά ήττα για την Ευρώπη.
Βάσει της προγραμματικής συμφωνίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όταν σε ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει ομόφωνη θέση των κυβερνητικών εταίρων, θα πρέπει να επιλέγουν την αποχή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυρία Μέρκελ δεν ήταν σε θέση χθες να ψηφίσει την κυρία φον ντερ Λάιεν.