Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία παρακολουθούν ,καταγράφουν και σχολιάζουν τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό αλλωστε ότι μόνο την Παρασκευή εκδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 8 ανακοινώσεις που αφορούσαν τα έργα και τις ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει για την ωρα να αντιδρούν θεσμικά σε όλα τα θέματα στα οποία κατά την άποψη τους, υπάρχουν σκοτεινά θέματα ή αυταρχικές συμπεριφορές ενώ από το φθινόπωρο όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί και στους δρόμους διαμαρτυρόμενο για τις πρακτικές της κυβέρνησης.
Στο “στόχαστρο” η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Την συγκεκριμένη στιγμή στο στόχαστρο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου . Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρας χαρακτηρίζουν ως δορυφόρο αυτών των σεναρίων αυτών ,τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το άρθρο που λέει ότι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου χρειάζονται 200 ψήφοι και να το κάνει 180.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα μπορούν να καταργήσουν την απλή αναλογική και να θέσουν την υσχύ του νόμου από την επόμενη κυβέρνηση.
Σε αυτό το σενάριο κυματοθραύστης μπορεί να μπει μόνο η ομάδα των Παπανδρεϊκών – καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα νόμο της ΝΔ-ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και έντονες αντιδράσεις από συνταγματολόγους.
Εν τω μεταξύ και παρα το γεγονός ότι τα σπουδαία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους πρώην υπουργούς του να έχουν κάτω από το μικροσκόπιο τα κυβερνητικά στελέχη.
Αντιδράσεις για τον αρχηγό της ΕΛΑΣ
Η πρώτη που αντέδρασε ήταν η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να ζητήσει λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
“Εμείς σεβαστήκαμε το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας και κρατήσαμε το 2015, για ένα χρόνο, τον αρχηγό που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Στη συνέχεια αναδείχθηκε Αρχηγός της ΕΛΑΣ αξιωματούχος που δεν ήταν πολιτικά διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια. Όταν παραιτήθηκε μετά το Μάτι, ανέλαβε ο υπαρχηγός” δήλωσε η πρώην υπουργός.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε και 500 μεταθέσεις οι οποίες είχαν αποφασιστεί τον προηγούμενο Ιούνιο.
“Πυρά” και για τον υφυπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος
Το δεύτερο θέμα που “σήκωσε” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόφαση του Κυριάκο Μητσοτάκη να ορίσει υφυπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος, που θα ασχοληθεί και με την επένδυση στο Ελληνικό, τον μέχρι πρότινος σύμβουλο της lamda Development Δημήτρη Οικονόμου.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, άλλωστε έκανε λόγο για “κυβέρνηση εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων”, ενώ στελέχη του κόμματος μιλούν για … “κυβέρνηση Λάτση” ή “κυβέρνηση Ελληνικού”.
Στο θέμα της κατάργησης της Νομικής Σχολής Πάτρας πριν ακόμα λειτουργήσει, παρενέβη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέσω social media ενώ ο Κώστας Γαβρογλου απάντησε στο επιχείρημα της υπουργού Παιδείας ότι “η χώρα δεν αντέχει άλλους άνεργους δικηγόρους” λέγοντας : η δημιουργία του Νομικού Τμήματος στην Πάτρα έγινε για να ενισχυθούν οι νομικές σπουδές με νέα γνωστικά πεδία, καθώς και για να εισάγονται λιγότερα άτομα σε κάθε (άλλο) Νομικό Τμήμα.
Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΒ Ακη Σκέρτζου στην κυβέρνηση θυμίζοντας ότι ο ΣΕΒ είχε εναντιωθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού στο 11% προτείνοντας 1%. “Όταν βλέπω να τοποθετείται ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ σε κορυφαία θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό, συντονιστής του κυβερνητικού έργου- είπε η πρώην υπουργός Εργασίας- , αυτό δημιουργεί και νέα δεδομένα αναφορικά με την ατζέντα η οποία πιθανόν θα υπηρετηθεί από τη νέα κυβέρνηση».
“Ρατσιστικές κινήσεις τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν”
Στην απόφαση του Γιάννη Βρούτση να “κόψει” το ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών δηλαδή σε μετανάστες και πρόσφυγες αναφέρθηκε ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις “Ρατσιστικές κινήσεις τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν”.
“Η κατάργηση της εγκυκλίου χορήγησης ΑΜΚΑ σε αιτούντες πρόσφυγες και μετανάστες, εκ μέρους του κ. Βρούτση, σε συνδυασμό με την υπαγωγή του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναδεικνύει τον ολισθηρό δρόμο του ρατσισμού και που έχει επιλέξει η κυβέρνηση”, σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Οσο για την εσπευσμένη αναγνώριση από τον Νίκο Δένδια του αυτοανακηρυχθέντα ως πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε κεντρικά λέγοντας ότι
“Η κυβέρνηση δείχνει άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, υπέρ της αναγνώρισης του Juan Guaido ως μεταβατικού Πρόεδρου”, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του