Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Πανεπιστημιακό άσυλο: Με ένα τηλεφώνημα θα μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια

Πανεπιστημιακό άσυλο: Με ένα τηλεφώνημα θα μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια
Φωτογραφία InTime News

Ένα απλό τηλεφώνημα από φοιτητές ή από πολίτες θα είναι αρκετό για να μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, αφού καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας συμφωνεί με το να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο είπε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί της Τρίτης (16.07.2019) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Αν δεν προχωρούσαμε θα είχαμε την κοινωνία απέναντί μας, γιατί η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου», τόνισε η υπουργός Παιδείας και περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια έκανε λόγο για «άσυλο εγκληματιών».

«Δε θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, για να συμπληρώσει πως «έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε το ακαδημαϊκό υγιές περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

Αναφερόμενη στο πως θα λειτουργεί η μη ύπαρξη πανεπιστημιακού ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε πως «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας. Για παράδειγμα, αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δε θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και το Συμβουλίου για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία.

Τα σχολεία

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε και για τις εξετάσεις στην Γ’ Λυκείου και το αν οι τελειόφοιτοι του χρόνου θα δώσουν Λατινικά ή Κοινωνιολογία, απάντησε πως θα δώσουν Κοινωνιολογία, ενώ όσον αφορά στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, επανέλαβε ότι θα παραμείνει «στον ίδιο άξονα, αλλά θα υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις», αναφέροντας την ύλη ως παράδειγμα.

«Θα υπάρξουν κάποιες μεταγραφές», απάντησε σε σχετικό ερώτημα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Έθεσε ως στόχο του υπουργείου Παιδείας την κάλυψη των αναγκών στην ειδική αγωγή. «Κάναμε συνάντηση για να δούμε πώς μπορούμε να επισπεύσουμε προσλήψεις», σημείωσε σχετικά και είπε πως «οι προσλήψεις είχαν προαναγγελθεί, δεν είχαν μόνο προϋπολογιστεί», από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Μέλημά μας να καταγράψουμε τις ανάγκες και μετά να κάνουμε προσλήψεις σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια», είπε και ξεκαθάρισε πως δεν «παγώνουν» οι προσλήψεις. «Πρώτο μέλημά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, να ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων μέχρι το τέλος του μήνα και να υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, για να μην υπάρχει κενό».

Μιλώντας για τους «αιώνιους» φοιτητές η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «πρέπει να υπάρχει χρονικό όριο των σπουδών». Σημείωσε πάντως ότι η όποια ρύθμιση «δε θα επηρεάσει όσους είναι τώρα στα ΑΕΙ» και πως «θα υπάρχουν εξαιρέσεις», όπως για παράδειγμα πρόβλεψη για τους εργαζόμενους.

Η υπουργός Παιδείας μίλησε επίσης για το τεράστιο ζήτημα του εκφοβισμού. Μια από τις προτάσεις είναι η παρουσία ψυχολόγων σε όλα τα σχολεία και το ενδεχόμενο να μπορούν τα παιδιά να απευθυνθούν σε κάποιον δάσκαλο που εμπιστεύονται.

«Πρόθεσή μας είναι η επαναφορά των σχολικών συμβούλων», υπογράμμισε η κα Κεραμέως.

Τέλος, ερωτηθείσα για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, έκανε γνωστό ότι αύριο (17.07.2019) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαφωνούμε με την πρόταση της μισθοδοσίας των κληρικών», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως «όποια ζητήματα αφορούν το Κράτος – Εκκλησία μπορούν να λυθούν νομικά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις