Παρασκευή, 23 Αυγ.
29oC Αθήνα

Βουλή: Προγραμματικές δηλώσεις… μέρα δεύτερη

Βουλή: Προγραμματικές δηλώσεις… μέρα δεύτερη

Δεύτερη μέρα σήμερα στην Βουλή για την διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, όπου θα ολοκληρωθούν με την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Δευτέρας (22.07.2019).

Χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε από το βήμα της Βουλής τις προθέσεις της κυβέρνησης και τα όσα θα κάνει πράξη το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, έδειξε τις… διαθέσεις του με το “καλημέρα” εξαπολύοντας επίθεση προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως “δεν θα ζητήσει εκλογές σε 5 μήνες”.

Δείτε LIVE τα όσα γίνονται αυτήν τη στιγμή στην Βουλή

Πάνος Σκουρλέτης: Θα γίνουμε ανάχωμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες», ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές αναφορές του πρωθυπουργού για την ενέργεια, ο Πάνος Σκουρλέτης παρατήρησε ότι η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Είχατε εγκαταλείψει τις διασυνδέσεις των νησιών, όλα αυτά στο όνομα της μικρής ΔΕΗ, μιας καταστροφικής πολιτικής που ευτυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ; Που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας δυναμικής επιχείρησης στην Ευρώπη και ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με εταιρεία και έχει στρατηγικό σύμμαχο, και ταυτόχρονα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «και να επαναφέρει η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει σχέση με τη ΔΕΗ, διότι έχει αποσχιστεί».

«Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ; Για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στις πόλεις;», επέμεινε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εταιρεία που είχε ανεβάσει τα τιμολόγια, από 2010 έως 2015, κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη, και το δεύτερο ακριβό στην Ευρώπη στο βιομηχανικό ρεύμα, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. «Λέτε ότι θα μεταφέρετε τον ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή θα κόψετε από τους ΚΑΠ, θα μειώσετε δηλαδή επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Αυτό καταδικάζει την Αυτοδιοίκηση. Το κυριότερο, αν γίνουν πράξη αυτά που ετοιμάζετε, δηλαδή, να μετατρέψετε το δήμαρχο από εκτελεστικό σε αποφασιστικό όργανο, κουρελιάζετε το σύνταγμα και υπονομεύετε μια βαθιά δημοκρατική τομή, την απλή αναλογική», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Δραγασάκης: Να σεβαστείτε το έργο που παραλάβατε

«Προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες. Ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, είναι δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της», ανέφερε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα ασκεί αδιάλειπτα αντιπολίτευση σε εκείνα που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση αλλά και, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης, υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε.

«Άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του κ. πρωθυπουργού και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%. Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4%, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Η αναφορά σε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση, ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μια καθόλου αθώα απάτη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όσο και αν ψάξει ο νέος υπουργός δεν θα βρει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λιμνάζουσες επενδύσεις, ούτε θα βρει μαγικές συνταγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και δεν χρησιμοποίησε. «Αντιθέτως, θα βρει στο υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Δραγασάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει:

• την ψήφιση νομοσχεδίων που είναι έτοιμα αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ψηφίσει, δηλαδή την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, τις μικροπιστώσεις, για πολυετείς προϋπολογισμούς για τις δημόσιες επενδύσεις, για τα πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα,

• την υλοποίηση ψηφισμένων νόμων, που έχει ψηφίσει και η ΝΔ, δηλαδή, την υλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό κόσμο. Τη δομή για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια,

• τον σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027,

• την αναπτυξιακή στρατηγική που «δεν είναι κομματικό αλλά συλλογικό επίτευγμα για τη χώρα που, μετά από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης, έχει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας, που έχει και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Μην κάνετε το λάθος να την εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε τη», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις