Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Παπανδρέου: Όταν έλεγα λεφτά υπάρχουν το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα

Παπανδρέου: Όταν έλεγα λεφτά υπάρχουν το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του στη Βουλή.«Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για εκμετάλλευση του πόνου του ελληνικού λαού από τα κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο περίφημο «λεφτά υπάρχουν», μιλώντας στην Βουλή.

«Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

«Βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης και τη πιο βαθιά της ΕΕ σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να εκραγεί το ευρωπαϊκό σύστημα. Υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν εξουσία.»

«Αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας. Η οικοδόμηση, μια νέας, σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει, να συγκρουστούμε με ένα πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα ιστορικά. Το πελατειακό σύστημα που ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών, πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για καθοριστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά και για μεγάλη ευθύνη που έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πορεία και το μέλλον της Ελλάδος ενώ επεσήμανε ότι «άλλες χώρες ξεμπέρδεψαν γρήγορα από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση».

«Το λέω αυτό μέσα από την εμπειρία που είχαμε, εγώ και η παράταξή μου, όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης, την πιο βαθιά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την απειλή να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά,

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «γενικόλογη που δεν πείθει» την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φοροαπαλλαγές, τονίζοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είπε που θα βρει τους πόρους».

«Οφείλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το υπερβολικό πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές και να το εξαργυρώσουμε εγγυώμενοι -όλοι μας, όλοι μαζί- τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Είναι αυτή, η στρατηγική αντίληψη της Παράταξής μας», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στη ΝΔ «που οδήγησε σε κρίση τη χώρα», αλλά και ότι «απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία από τους εταίρους μας». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην επίμαχη φράση του ότι «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

«Είχα πει από τότε, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, για τις παθογένειές μας, ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Και σήμερα ισχύει το ίδιο: αν δεν αλλάξουμε, βιώσιμη προοπτική δεν υπάρχει» υποστήριξε.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα θέματα της παιδείας, τονίζοντας ότι «είναι αυθαιρεσία ο υπουργός Παιδείας να αποφασίζει ποια τμήματα, ποια πανεπιστήμια, πόσοι θα είναι οι καθηγητές και πόσοι θα είναι οι εισακτέοι. Αυτό είναι ένα σοβιετικού τύπου σύστημα, που κινείται με στενά κομματικά ή πελατειακά κριτήρια. Και η Νομική Πατρών είναι θύμα αυτής της αντίληψης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα την ανάγκη «ανατροπών που πρέπει να γίνουν ή και να συνεχίσουν», όπως είπε, «για να ξεφύγουμε από τη διαχρονική υφέρπουσα κρίση».

«Είδα, ότι συμφωνείτε με την άποψη που έχω διατυπώσει από χρόνια, η Ελλάδα να γίνει κέντρο ευζωίας με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό. Προϋπόθεση, όμως, είναι η Ελλάδα να γίνει τόπος ευζωίας των ίδιων των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και κατέληξε: «Ένα νέο κοινωνικό, αλλά και πράσινο συμβόλαιο, είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο εδώ, αλλά και στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουμε μια τίμια και σκληρή αντιπολίτευση. Και θα προτείνουμε λύσεις προοδευτικές. Λύσεις για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Η ψήφος μας για αυτές θα είναι αποκλειστικά. Την εμπιστοσύνη θα πρέπει να την κερδίσετε από τον ελληνικό λαό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις