Παρασκευή, 27 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Γιατί το νομοσχέδιο για το φορολογικό είναι «πυξίδα τετραετίας» για τον Μητσοτάκη

Γιατί το νομοσχέδιο για το φορολογικό είναι «πυξίδα τετραετίας» για τον Μητσοτάκη

Την κατεύθυνση που πρόκειται ν’ ακολουθήσει ως προς την οικονομική και φορολογική του πολιτική σε βάθος τετραετίας «φωτογράφισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή (30.07.2019) του ομιλία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε μάλιστα το νομοσχέδιο αυτό ως «ταυτότητα» της κυβέρνησής του, με «ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» και ως «πυξίδα για μια ολόκληρη τετραετία», δείχνοντας προς την κατεύθυνση της μείωσης φόρων και την αύξηση κατ’ αυτόν τον τρόπο και διά μέσου της ανάπτυξης του εισοδήματος των Ελλήνων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία τόνισε ότι οδηγεί στην αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά. Στην κατεύθυνση της αύξησης του εισοδήματος κινείται και η χαλάρωση των κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων που επίσης ψηφίστηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο, δίνοντας ανάσα σε νοικοκυριά και – κυρίως – σε επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε παράλληλα ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή και νέα φορολογική ρύθμιση, η οποία θα απλοποιεί διαδικασίες και θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα και θα καθιερώνει το ηλεκτρονικό χρήμα για όλες τις συναλλαγές, καλλιεργώντας το έδαφος για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επέμεινε δε στο χαρακτηρισμό «εμπιστοσύνη», ο οποίος αναφέρεται και στο σχέδιό του για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού αυτό βασίζεται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς απέναντι στους εταίρους.

Η ελληνική οικονομία κινείται πάντως προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που επισήμανε και ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος το review της Κομισιόν που δείχνει σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα ο δείκτης να είναι πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι ο στόχος του 4% μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αλλά και η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. «Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται και οι εταίροι μας;», διερωτήθηκε έτσι ξανά με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός θα κάνει ένα μικρό… διάλειμμα και θα επιστρέψει στα κομματικά του καθήκοντα, καθώς θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί και τυπικά η εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα είναι ο Γιώργος Στεργίου, έως σήμερα υπεύθυνος για το πρόγραμμα της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις